Årligen arrangerar Assyriska föreningen i Stockholm tillsammans med Assyriska föreningen i Järfälla och Dolabani föreningen i Upplands Väsby Ankido sommarläger för ungdomar mellan 8-16 år. I år var heller inget undantag. Mellan den 20 och 29 juni hölls årets assyriska Ankido sommarläger i Hallstahammar utanför Västerås, ett läger som många redan läntar tillbaka till.

39 ungdomar i åldrarna 8-16 år deltog på årets upplaga av Ankido sommarläger. Utöver ungdomar från Tensta, Järfälla och Upplands Väsby deltog också ungdomar från Örebro och Linköping.

I nio dagar var fotboll, pingis, lekar, spel och bad en del av lägrets aktiviteter. Ungdomarna delades också in i grupper baserade på deras ålder. Grupp Ashur för de äldsta. Sedan följde grupperna Enkido och Gilgamesh och grupp Ishtar för de yngsta. Varje dag innan lunch var det också obligatoriska lektioner för ungdomarna på schemat. De olika grupperna gick i tur och ordning mellan historialektioner, språklektioner och danslektioner. Från Sanharib och Ashurbanibal till olaf beth och till slut bagiye och khasade. Mycket fick ungdomarna lära sig på lägret.

Sommarlägret fick också en hel del besök under de 9 dagar det varade. Assyriska Riksförbundet i Sveriges vice ordförande Abboud Ado besökte ungdomarna under en hel dag och fick också möjligheten att föreläsa om den assyriska rörelsen i Sverige. Sait Yildiz var också på besök och föreläste för ungdomarna om vikten att engagera sig i sina föreningar, det räcker egentligen med att alla gör en liten god gärning.

Som grädden på moset gästades lägret också av den talangfulle oud-spelaren Josef Cacan som förgyllde en hel kväll. Just den kvällen firades en födelsedag för en av deltagarna på lägret och vad kan vara en bättre födelsedagspresent än en humoristisk oud-spelande Josef Cacan?

Ankido sommarläger anno 2007 var, trots det dåliga vädret många dagar, otroligt lyckat och en riktigt rolig upplevelse. Redan går det rykten bland deltagarna om en snar återträff så saknaden av varandra inte blir för stor. Så länge håller deltagarna gärna kontakten med varandra på andra sätt där exempelvis MSN är väldigt populärt. Nästa års Ankido sommarläger har helt klart mycket att leva upp till om det ska bli bättre än så här.