Assyrier beskrevs som ”kristna kurder” i ett program i SVT:s Kunskapskanalen. Nu har många assyrier reagerat och programmet finns inte längre uppe på SVT-Play. Frågan kvarstår dock för många hur sånt kan få ske.

I programmet ”klädkod” får tittarna upptäcka hur människor klär sig i olika delar av världen. Dokumentärserien är producerad av franska Point du jour och ARTE France. I en av delarna besöker teamet Norra Irak.

– Det här är kristna kurder, säger den svenska berättarrösten när kameran visar en ung assyrisk man och kvinna klädda i traditionella assyriska kläder och med Zowaa-emblem i handen. (Zowaa är det största assyriska politiska partiet i Irak).

Många assyrier som såg programmet på TV eller på SVT play började höra av sig till assyriska riksförbundet och uppenbarligen även till SVT. Programmet är nu borttaget ur tablån på SVT play utan någon vidare förklaring av Sveriges television. 

Enligt Hujådås undersökning har programmet även sänts nyligen i andra europeiska länder och samma fel har upprepats. Det tyder på att de ansvariga för felet är de franska produktionsföretagen Point du jour och ARTE France. 

Hujådå kommer att hålla läsarna uppdaterade kring hur frågan utvecklar sig.