Igår fortsatte försäsongen under Michael Borgqvists ledning. Nyblivna allsvenskarna, GIF Sundsvall, stod för motståndet i en händelserik match som slutade med delad pott och 2-2 måste vara ett godkänt resultat mot klassiska Giffarna. Samtidigt kommer rapporter om att Assyriska letar förstärkningar i Brasilien.

Enligt Länstidningen i Södertälje är Edmond Lutaj, tillsammans med personer från sportkommittén, Brasilien för att leta mittfältare. Som jag har förstått saken borde önskelistan även innehålla en anfallare. Matchen mot Sundsvall visade det alla vet vid det här laget; att man inte har råd med misstag på elitnivå. Två misstag resulterade i två mål bakåt. Sen att första målet aldrig borde ha godkänts, när domaren struntade i linjedomarens flaggviftande vid linjen för att bollen var ute, är en annan sak. Enda sättet att klara sig någorlunda mot sina egna misstag är att vara effektiva när chansen dyker upp. Och vi vet alla hur effektiva Assyriska är.

Matchen i sig var underhållande och chansrik. Eddie Moussa slog en hörna som målvakten tippade i egen ribba. Corr-Nyang, Toompuu och Llumnica satte alla målvakten på prov men historien upprepar sig. Antingen gör alla motståndarmålvakter sitt livs match alltid mot Assyriska eller så är spelarna väldigt bra på att pricka målvakten. Offensivt sett är det ändå en av de bästa matcherna jag sett på länge, med många underbara kombinationer. Första halvlekens pärla måste vara Moussas djupledsboll där Östlundh gör en mycket fin överhoppning och lämnar Llumnica fri med målvakten, men avslutningen lämnade mycket att önska. Man ska visserligen inte glömma att Gif Sundsvall skapade flera chanser förutom målen, bland annat ett skott i stolpen, men Assyriska var klart bättre sett över hela matchen. Det skall i ärlighetens namn tilläggas att Sundsvall ställde upp med en helt ny startelva än den laget använde sig av dagen innan (!) mot hårdsatsande AIK.

Assyriskas mål kom båda efter rappt passningsspel som gjorde att Sundsvallspelarna inte hängde med. Andra målet gjordes av Assyriskas interna skyttekung i år, Eddie Moussa. Första målet gjordes av, hör och häpna, Xhevdet Llumnica. Glädjande att Llumnica fick spräcka sin nolla för i år. Som han slet förtjänade han verkligen att jubla, även om det var mer ett lättnadens vrål än glädjens. Llumnica hade nämligen missat inte mindre än fyra öppna lägen tidigare under matchen och det är för dåligt. Eftersom jag inte vågar tro att det har lossnat för honom ännu, betyder det att Assyriska bara har en forward förutom nyuppflyttade Genc. Jag känner att jag berömmer Göran Marklund i varje text om Assyriska, men jag tror inte det kan sägas tillräckligt ofta. Marklund betyder oerhört mycket för hela speluppbyggnaden. Nu har Marklund gått mållös två matcher, men mot Sundsvall var han fullkomligt lysande i trettio minuter drygt tills han fick en smäll på foten. Han fortsatte att spela halvleken ut, mer eller mindre haltande. Kan ni tänka er nu hur lagets anfallsuppställning skulle se ut om killen skadas?

Marklund kom ändå ut i andra halvlek och försökte spela, men såg orolig ut och kunde inte riktigt ge 100 procent. Förhoppningsvis var det inget allvarligt då han tilläts spela till den åttionde minuten då Genc fick hoppa in. Genc visade prov på smarthet på plan, men det känns som om det behövs lite mer muskler och möjligen jävlar-anamma. Resten av ”ungdomarna” Narsai Shaba, Aday Kaplan och Gabriel Rhawi fick också hoppa in samtidigt. Det är svårt att säga något om insatsen på så kort speltid, men närmast 16-manna truppen måste ändå vara Genc och Shaba som det ser ut just nu.

Provspelande anfallaren Goran Jerkovic fick känna på livets hårda skola och skickades hem efter några veckors provspel. Inte så mycket att säga om den saken. Han gjorde visserligen inte bort sig, men å andra sidan utmärkte han sig inte heller. Den andra provspelaren, Sebastian Senatore, däremot har visat framfötterna. Senatore spelade både mot BP och nu mot Sundsvall och hann ge prov på sin kämparinställning och spelförståelse. Senatore hann dessutom visa att han är ganska kvick med en naturlig vänsterfot. I mina ögon skulle han konkurrera på allvar om vänsterbackspositionen.

Försvarsspelet lämnade lite att önska ännu en gång. Vänsterbacken Senatore gjorde en stabil insats och det gjorde även Filip Bergman ännu en gång. Fredrik Samuelsson kändes trygg bakåt, men jag saknade Martin Lorentzons fina uppspel. Pierre Bengtsson var Pierre Bengtsson till han vred knäet och fick utgå. Det såg ganska illa ut och publiken befarade det värsta. Dock säger första rapporterna att ett par veckors vila bör räcka innan Bengtsson är tillbaka igen. Istället för honom fick Elias Merkes spela mittback igen. Merkes gjorde en något darrig insats, och får ta på sig Sundsvalls kvittering som kom till efter svagt försvarsspel i eget straffområde. Kanske bör Merkes spela ytterback som han gjorde så bra förra säsongen? Dessutom frågar jag mig när Lamin Conateh ska få chansen att visa upp sig på elitnivå?

Mittfältarna var bästa lagdelen under hela matchen och jobbade hårt både offensivt och defensivt. Det finns ingen tvekan om att Assyriska håller hög klass om laget får ställa upp med den ”bästa” elvan. Men bänken känns inte lika giftig i ärlighetens namn. Det måste finnas killar som kan konkurrera på allvar och inte bara vara komplement. Ser man saken på det viset tycker jag att det är bra att man letar spelare. I ett annat perspektiv kan man se det som en vild chansning. Man väljer alltså att åka till Brasilien för att hämta en spelare när det är drygt en månad kvar till seriepremiären. Det måste finnas säkrare kort än att hämta någon som ska lära sig språket, kulturen, mentaliteten och komma in i gänget på bara några veckor. För att inte tala om den stora skillnaden på spelsystem och klimat. Visst kan Assyriska hoppas på en ny Cesar Cantín eller kanske en Afonso Álves. Men även då kan det ta mycket tid innan spelaren lyckas. Ta Djurgårdens Thiago Quirino som ett varnande exempel. Även om man alltså hittar en bra spelare, bör man tänka på det som en långsiktig lösning. Men då återkommer frågan om varför man är i Brasilien en månad innan seriestart?