Efter en vecka sedan flykten från Nineveslätten lever många assyrier i parker och i tält. Hjälporganisationerna hinner knappt med den kaotiska situationen.

Den sjunde augusti flydde så gott som alla assyrier från Nineveslätten efter att terrorister från Islamiska staten tagit sig in på området. Efter en vecka fortsätter läget vara bedrövligt för många av internflyktingarna.

Den assyriska sångaren Ramsen Sheeno har i ett klipp på sin facebook-sida visat hur assyrier lever på marken runtomkring S:t Josefs kyrka i Ankawa i Norra Irak. Just Ankawa har tagit emot många assyrier, så många så att alla inte ryms i skolorna, kyrkorna och hemma hos folk. Därför tvingas en hel del övernatta utomhus.

I staden Nohadra uppges läget vara bättre och inga assyrier tvingas sova ute. De assyriska byarna norr om Nohadra har kunnat inhysa många flyende.

Rapporter om de internationella biståndsorganisationerna går isär. En del journalister som befinner sig i området har uppgett att de ser väldigt lite hjälp delas ut medan en del andra har uppgett att organisationerna lyckas få fram hjälpen.

Den assyriska organisationen Assyrian Aid Society har arbetat för fullt med att hjälpa assyrierna som flytt, likaså Hamurabi Human Rights Organisation.