Under trettonhelgen utsattes sju kyrkor i Irak för ännu en attack. Fem kyrkor i Mousul och två i Bagdad attackerades i, vad som tros vara, ännu ett samordnat attentat mot landets kristna befolkning. Kristdemokratiska riksdagsledamoten Annelie Enochson skriver i ett pressmeddelande att fanatiska krafter trappar nu upp terrorn mot de kristna i landet.

– Bombattackerna mot kristna kyrkor i Irak under trettonhelgen är ännu ett uttryck för ökad terror mot kristna i Mellanöstern, säger Annelie Enochson, som under veckan lämnat in en interpellation till utrikesminister Carl Bildt där hon efterlyser åtgärder från Sveriges sida.

– Över hela Mellanöstern avfolkas städer och byar på kristna minoriteter. Genom terror och trakasserier i flera länder med regimers goda minne drivs kristna på flykt. Landkonfiskationer, angrepp mot kyrkor, tortyr, misshandel, kidnappningar, tvångsäktenskap med muslimska män utgör bara en del av den långa lista som utgör exempel på jihadistisk terror mot kristna i området. Den judiska staten Israel är det enda landet i Mellanöstern där den kristna populationen ökar, fortsätter Annelie Enochson.

Enochson skriver pressmeddelandet att tiotusentals kristna befinner sig på flykt från Irak som en följd av det våld som dagligen färgar deras liv. Dessa är folkgrupper som i 5000 år levt vid Eufrat och Tigris flodbäddar men nu anses ha fel religion och därför fördrivs från sina hemtrakter.