En turkisk dom mot en assyrisk munk visar på den kurdiska rörelsens strategi i ett nötskal.

Den assyrisk-ortodoxa munken Aho har nyligen dömts av turkisk domstol till 25 månaders fängelse. Enligt domen har han hjälpt terrorister ur PKK genom att ge dom mat när de kom till klostret som han ansvarar för.

Läs även: Turkiet fängslar tre assyrier

Medan många instinktivt pekar med hela handen mot den turkiska statsmakten undslipper den verkliga förövaren ansvar. Den kurdiska rörelsen har sedan årtionden använt sig av en sofistikerad strategi för att tömma området på assyrier och samtidigt tjäna politiska poäng på rensningen av assyrier.

Den kurdiska strategin går ut på att hela tiden se till att föra sina stridigheter med statsmakten till assyriska områden på olika sätt, väl medvetna om att statsmakten kommer att slå ner på alla som misstänks ha samröre med de kurdiska separatisterna. Statsmaktens nedslag mot assyrier som misstänks för samröre utnyttjas sedan av den kurdiska rörelsen för att utmåla statsmakten som den onda parten och sig själv som den goda i omvärldens ögon.

De två PKK terroristerna som sökte sig till klostret för mat hade tiotusentals kurdiska hushåll inom gångavstånd att välja på, varav majoriteten av de kurdiska bosättningarna i området är kända PKK-sympatörer. De valde ändå att medvetet ta sig just till en av få kvarvarande assyriska platser för att äta sig mätta. Sedvanligt har olika medier knutna till PKK rapporterat intensivt om fallet där man utmålar statens aktion mot munken som en attack mot ”de kristna” i området.

Samma metod används av PKK på andra sidan gränsen i Irak där terroristerna medvetet övernattar i närheten av de kvarvarande assyriska byarna som i sin tur sedan bombarderas av turkiska flygvapnet. Flera assyriska byar har övergetts på senare år till följd av denna kurdiska strategi.

Tillvägagångssättet har historiskt sett varit väldigt framgångsrik för den kurdiska rörelsen. Under 80- och 90-talet ledde den till att majoriteten av den assyriska befolkningen i Turabdin lämnade området.