Om inte Turkiet kan garantera säkerhet och mänskliga rättigheter för sin kristna minoritet bör EU omedelbart avbryta alla förhandlingar med Turkiet. Det tycker kristdemokratiska riksdagsledamoten, Annelie Enochson, som har reagerat på onsdagens attack mot ett kristet bokförlag i sydöstra Turkiet, då tre människor mördades.

– EU-förhandlingarna måste genast avbrytas om dödandet och förföljandet av kristna minoriteter fortsätter. Det är dags för Europa att tydligt markera mot den turkiska statens oförmåga att garantera säkerhet och mänskliga rättigheter för de utsatta kristna minoriteterna, säger Enochson i en första kommentar.

Det kristna Förlaget Zirve i staden Malatya där de mördade arbetade, hade blivit utsatt för hot under den senaste tiden för att det tryckt Bibeln och annan kristen litteratur. I onsdags fann polisen tre anställda som alla hade fått sina halsar avskurna och var bundna till händer och fötter. Det är tydligt att trots hoten, hade de inte fått tillräckligt med skydd av den turkiska staten. Det är frapperande att man i ett EU-kandidatland kan bli mördad bara för att man arbetar med bibelförsäljning, fortsätter Enochson.

Turkiet har ett mörkt förflutet när det gäller sin behandling av kristna minoriteter som i tusentals år bott i landet, långt innan islam ens existerade. Det senaste året har landet översköljts av en våg av attentat. Enligt Enochson bör EU därför överväga att avbryta förhandlingarna med Turkiet om man fortsatt inte kan garantera de kristna minoriteternas skydd.

– Jag kräver nu svar från Turkiets ambassadör i Sverige på om vilka åtgärder som skall vidtas för att man skall kunna leva som kristen utan rädsla i Turkiet, avslutar Enochson.