Kurdiska aktörer fortsätter att på olika sätt attackera och förtrycka assyrier i Syrien och Irak, visar två nya händelser.

Den första september attackerades den assyriska Sootoro milisen i Kamishli av kurdiska YPG. Attacken kom efter att assyrierna stoppat en kurd på motorcykel i det assyriska området för en rutinkontroll. Han kallade genast på kurdiska YPG som skickade två patruller. När de kurdiska patrullerna kom fram drog den kurdiska mannen fram sin pistol och sköt en av medlemmarna i Sootoro i halsen. En eldstrid utbröt i vilken flera ur YPG skadades och femton tillfångatogs av Sootoro. Sootoro-medlemmen överlevde skottet i halsen men har fått men för livet då hans strupe är förstörd. De femton tillfångatagna kurderna släpptes efter några timmar. Händelsen kom efter en tid av ökade spänningar mellan Sootoro och YPG. Den kurdiska milisen har attackerat och hotat den assyriska milisen upprepade gånger med stöd av dawronoye-sekten.

I sin tv-kanal Suroyo-tv nämnde dawronoye händelsen i ett program med kurden Suphi Aksoy, som tillhör den yttersta ledningen för dawronoye. Han gav intryck av att det var Sootoro som sköt mot YPG, trots att han inte sa det rakt ut. Han hävdade att Sootoro tidigare hade skjutit mot YPG som gick in i stadsdelen Wusta i jakt på assyriska rekryter till det det självutnämnda ”kurdiska styrets” militärtjänst. Assyria TV- tar upp detta i sitt nyhetsprogram från 5 september.

I Irak har tolv assyrier som varit med och organiserat en serie av protester i staden Alqosh mot att två assyriska folkvalda borgmästare avsatts på ett rättsvidrigt sätt fått brev med hot om konsekvenser om de fortsätter att anordna protester. Breven kommer officiellt från Nineveh provinsens styrelse men det är allmänt känt att hoten mot assyrierna orkestreras av kurdiska KDP-partiet som innehar viktiga poster i provinsstyrelsen.

Dessa två senaste fallen av förtryck från kurdiska politiska grupper adderas till en lång rad av övergrepp under decennier. Mord, överfall, hot, konfiskationer av mark och andra övergrepp utförs systematiskt av kurdiska grupper i Turkiet, Syrien och Irak mot ursprungsbefolkningen assyrierna.