Fyra välkända politiker från Folkpartiet skrev under en debattartikel i Aftonbladet i veckan där de lyfte fram assyriernas politiska framtid i Irak.
– Vi ska driva det här både internt och externt, säger initiativtagaren Ninos Maraha.
Ninos Maraha, Cecilia Wikström, Olle Wästberg och Fredrik Malm är undertecknarna av en färsk debattartikel i Aftonbladet som handlar om assyriernas rätt till lokalt självstyre på Nineveslätten i Irak. Så här förklarar de frågan i debattartikeln:
”Genom att inrätta ett lokalt självstyre på Nineveslätten kan denna plågade och sargade befolkning få nya möjligheter att bygga upp ett samhälle och värna sin kultur, identitet och religion. Men då krävs handlingskraft från såväl Sverige, EU som FN. Som ursprungsbefolkning har assyrier nämligen rätt att upprätta ett lokalt självstyre på Nineveslätten, utanför Mosul i norra Irak. Det är en rättighet som är inskriven i Iraks konstitution, men något som Iraks ledare försöker ignorera.”
Hujådå tog kontakt med Ninos Maraha i egenskap av intitativtagare och ställde följande frågor:
I texten så åberopar ni inte en FN-skyddszon som till exempel Yilmaz Kerimo har gjort hittills, hur har ni resonerat?
– Vi har tittat på vilka rättigheter assyrierna har enligt den irakiska konstitutionen och en av dessa rättigheter är lokalt självbestämmande i Nineveslätten. Vi tycker att det är viktigt att utgå från de rättigheter som folkgruppen har enligt iraks konstitution.
Har ni fått några reaktioner på texten?
– Reaktionerna har varit positiva, om man tittar till exempel på antalet som har tryckt på ”Gilla-knappen” så är det uppemåt 800 personer. Det visar att det är en angelägen fråga för många människor. Det är inte ofta kristnas situation i mellanöstern diskuteras och därför verkar det också finnas ett uppdämt behov.
Hur kommer ni driva frågan vidare?
– Både internt och extern. Jag och mina kollegor har valt att gå ut med texten för att skapa opinion och ett tryck. Samtidigt har vi lagt in en motion till Folkpartiets landsmöte i oktober. Artikeln bygger på innehållet i motionen. Landsmötet är det högsta beslutande organet för Folkpartiet, där bestäms inriktingen för FPs politik. Vi kommer att argumentera för motionen och hoppas att landsmötet antar den.
Vad kan assyrierna göra för att hjälpa er driva frågan?
– Det är viktigt att man uppmärksammar debattörerna som tar upp frågan. Jag minns när seyfo debatterades i riksdagen tidigare så hörde många armenier och armeniska organisationer av sig till politikerna men väldigt få assyrier. Vi har kommit långt som folkgrupp i vårt påverkansarbete men har kvar en hel del att uträtta.