Nästa vecka lämnar Berzan Boti sina landegendomar tillbaka till sina rättmätiga ägare; det assyriska folket. Seyfo Centers ordförande, Sabri Atman, kommer att ta emot lagfartsdokumenten under en högtidlig ceremoni i Sveriges riksdag.

Som arvtagare till ottomanska riket har Turkiet under 86 år förnekat folkmordet på assyrier och andra kristna i landet. Under den senaste tiden har en del intellektuella turkar försökt rannsaka sin historia genom att offentligt be om ursäkt för händelserna under 1915. Denna försoningskampanj fick dock inte den genomslagskraft som många hade hoppats på och har kommit att underkuvas i turkisk media.

Under Seyfo 1915 eliminerades två tredje delar av den assyriska befolkningen i det ottomanska riket. Hus, mark och byar övertogs av kurdiska klaner som deltog i mördandet på assyrierna.

Berzan Boti ärvde hus och stora landområden efter sin faders död. Arvet visade sig vara egendomar som hade tagits från assyrier som föll offer under Seyfo. För två år sedan kontaktade Berzan Boti Seyfo Center för att lämna tillbaka dessa egendomar.

Under en presskonferens i Riksdagen kommer Berzan Boti att överlämna sina lagfartsdokument till Seyfo Center:s ordförande Sabri Atman.

– Skuldkänslan och skammen var obeskrivlig när jag fick veta var dessa egendomar kom från. Det ända rätta var att be om ursäkt och lämna dessa egendomar tillbaka till sina rättmätiga ägare, sade Berzan Boti i en tidigare intervju.

Presskonferensen kommer äga rum i Sveriges riksdag 13 maj. Annelie Enochsson (kd) kommer att vara värd och flera riksdagsledamöter, folkrättsexperter och historiker kommer att hålla tal.