Artikeln om den förtroendevalda i Assyriska Ungdomsförbundets styrelse som varnats för kränkning och förtal genererade mycket debatt. En av de drabbade medlemmarna tar här till orda under signaturen “Din syster”.

Jag är en av de tjejer som pekades ut som “hora” av den förtroendevalda i Assyriska Ungdomsförbundets styrelse. Både jag och de andra tjejerna som kränkts och förolämpats på det här sättet känner ilska och stort obehag.Vi frågar oss hur det är möjligt för kvinnoförtryck att få plats i våra föreningar och organisationer? Vi tror inte att personen i fråga skulle bete sig så här om han visste att det kommer att få konsekvenser. Av någon konstig anledning är det okej att trampa på tjejer och kalla folk för horor i den assyriska rörelsen år 2016.

Jag fick en ännu större chock när jag såg ett mejl från Assyriska Kvinnoförbundets ordförande som hon skickat till samtliga föreningar där hon kritiserar att denna tidning tagit upp hur jag och andra medlemmar blivit kränkta och förolämpade. “Det behövs ingen artikel i Hujådå om detta… man behöver inte skriva artikel om det i Hujådå…. Vad är det vi är ute efter när man skriver en sådan artikel?“, skrev hon bland annat. Hon avslutar sitt mejl med “Hoppas på respekt för varandras olikheter”.

Några dagar efter att jag och andra tjejer kränkts offentligt av den förtroendevalda i ungdomsförbundet fick jag ett sms av en av hans kompisar. Han skriver bland annat: “Och om du undrar vad folk säger om dig så är det att du ska älska att ligga med svarta killar och har legat med hela staden”. Man kan lätt tro att det är en barnslig tonåring bakom sms:et men det är en gift vuxen man som också är medlem i samma förening som kvinnoförbundets ordförande.

Det är något sjukt i en organisation när killarna kallar tjejerna för horor och sätter igång drev av förolämpningar. Det är också något allvarligt fel när ordförande för kvinnoförbundet blir mer arg över en artikel om detta vidriga beteeende än av beteendet i sig.

För inte så länge sen hade samma ordförande för kvinnoförbundet en artikel i pappersupplagan av Hujådå om barnuppfostran där hon gav råd om hur man bäst fostrar sitt barn. Jag vill även minnas att kvinnoförbundet gav ut en bok för några år sedan om jämställdhet i föreningslivet. Händelserna den senaste tiden visar tyvärr att ordföranden för kvinnoförbundet inte själv tror på det hon predikar. Det är en sak att göra “moderna” saker som ser bra ut i en verksamhetsberättelse och som ger projektpengar, men det är en helt annan sak att stå upp för rätt värderingar när det verkligen gäller. När det verkligen gällde valde kvinnoförbundets ordförande att göra som man alltid har gjort i outvecklade samhällen i Mellanöstern, sopa saken under mattan, tysta ner, hålla tyst..”inte skämma ut oss”.

Jag skäms över att vi idag har personer i ledande positioner som är arga över att “tjejer tar plats” och som kommer undan med att kränka andra människor. Jag skäms över att vi har vuxna i ledande positioner som mentalt lever kvar i Mellanöstern och vill sopa saker under mattan.

Att prata om att rädda och stärka det assyriska folket men samtidigt inte stå upp för grundläggande värderingar är rakt igenom falskt. Vi stärker det assyriska folket genom att inte acceptera vidriga beteenden och genom att inte vara tysta om problem.

Jag hoppas att den här texten hjälper till att vi får en bättre rörelse där tjejer inte kränks och där den gamla sopa-under-mattan inte längre har utrymme. Det skulle vara en rörelse att vara stolt över och en rörelse jag skulle vilja se mina barn engagera sig i.

 

Din syster