Igår berättade hujada.com om kidnappningen av munken Daniel Savci i sydöstra Turkiet. Idag kom reaktionen från riksdagen. Yilmaz Kerimo, riksdagsledamot (s) från Södertälje, kräver att Sveriges regering reagerar genom att ta tydlig ställning och fördöma kidnappningen av munken Daniel Savci.

– Turkiet som stat måste skydda sina medborgare och ta krafttag mot de som undergräver de demokratiska värdena. Jag förväntar mig att Sveriges utrikesminister agerar, säger Yilmaz Kerimo.

Kidnappningen upprör Yilmaz Kerimo djupt och han står i kontinuerlig kontakt med biskopen Samuel Aktas i Midyat för att informera sig om situationen. Händelsen har även medfört att Yilmaz Kerimo har kontaktat UD, Sveriges Ambassadör Christer Asp i Ankara samt guvernören i Mardin, Mehmet Kiliclar, för att få dem att agera i frågan. Vidare har Kerimo ställt en skriftlig fråga till utrikesministern Carl Bildt om vilka initiativ regeringen skall ta för att markera Sveriges ställningstagande till att det fortfarande pågår övergrepp och att det fortfarande råder otrygghet i Turbadin i Sydöstra Turkiet.

Det är inte första gången religiösa ledare blir dödade eller kidnappade i Turkiet. En del grupper i Turkiet gillar inte Assyrier/syrianernas återvandring och krav på att återfå ockuperad egendom. Kidnappningar som den här är ett sätt att återigen skapa skräck med avsikten att se till att de som finns kvar där också flyr från sin egendom.

– Turkiet bör göra sitt yttersta för att se till att säkerställa skyddet av assyrier/syrianer och gripa och ställa de ansvariga inför rätta snarast, säger Kerimo.

Relaterade artiklar


– Byvakter har kidnappat assyrisk munk – ACSA