Lyckat och banbrytande tycker många personer om bokmässan i Hallonbergen under förra veckan. Syrisk ortodoxe biskopen Abdulahad Gallo Shabo passade själv på att uppmuntra både författare och läsare att fortsätta arbetet.

Runt ett dussin författare ställde ut sina böcker under bokmässan i syrisk ortodoxa kyrkan i Hallonbergen, som lyckades dra till sig en entusiastisk publik på ett par hundra personer.

Besim Aydin, själv en av författarna som deltog, berättar för hujada.com att responsen var väldigt positiv och att intresset varit stort. Bland arrangörerna och författarna talas det redan om att etablera bokmässan som ett årligen återkommande event.

Biskop Abdulahad Gallo Shabo, som fick äran att inviga bokmässan, uppmuntrade de närvarande att stötta författarna så att assyrierna får en rikare kultur på bokfronten. Man kan låta bli en fika någon gång och istället lägga pengarna på att köpa en bok från en assyrisk författare, menade han.

En annan talare var forskaren Ulf Björklund som tidigt kom i kontakt med assyrier/syrianer i Sverige under 1970-talet. Björklund har bland annat skrivit ”North to another country”, en studie om assyrier/syrianer. Ulf Björklund berättade att han är imponerad av den utveckling som har skett inom folkgruppen, speciellt över att man har kunnat lyfta fram folkmordsfrågan på ett väldigt framgångsrikt sätt i Sverige.

För Besim Aydin visade bokmässan även att det finns ett stort behov bland våra författare att få hjälp med att ge ut sina böcker. Många personer har manuskript hemma som de inte har råd att ge ut, menar Besim. Hans förhoppning är att bokmässan kommer att ändra på det i framtiden