KRG:s representant i Sverige avslöjar sin desperation genom att träffa assyriska präster som uttalar sig om den politiska situationen. Ett typexempel på hur KRG försöker förtrycka assyrierna, menar Riksförbundet.

Den irakiska kurd-styrda regionens representant i Sverige, Shoresh Kadir Rahem träffade två assyriska präster på sitt kontor på Grev Turegatan torsdagen 31 juli. Enligt informationen på representationens officiella facebook-sida tackade Korbiskop Adris Hanna och fader Husam Shabo KRG för dess skydd av Nineveslätten.

Assyriska Riksförbundet ser agerandet som ett typexempel på vad man menar är KRG:s taktik att använda religiösa ledare och kurd-finansierade gruppper för att undergräva oberoende assyriska organisationer. 

– KRG:s representant har inte kunnat svara på vår kritik eller motbevisa något av det vi har framfört. Han har inte heller tagit steg för att träffa Riksförbundet. Istället försöker han desperat manipulera den svenska opinionen genom att locka fram uttalanden av präster som varken är folkvalda eller har något med politik att göra. Det är just den sortens taktik som vi har uppmärksammat och som används för att försvaga assyrierna, kommenterar Riksförbundets vice ordförande Tony Meshko. 

Den kurdiska ledningens strategi att utnyttja religiösa ledare är väldokumenterad av flera internationellt erkända människorättsorganisationer. I sin uppmärksammade rapport ”On Vulnerable Ground” från 2009 skriver Human Rights Watch så här på sidan nio om den kurdiska strategin att använda prästerskapet: 

”Det kurdiska ledarskapet har berikat en del av minoriteternas religiösa ledares fickor och bekostat nya dyra kyrkor i syfte att vinna över det religiösa etablissemanget på sin sida”. (Fritt översatt från engelska till svenska av hujada.com).

Den kurdiska representanten ertappades nyligen med att utpressa svenska organisationer som har medlemmar i Norra IrakUnder ett möte med tre svensk-assyriska organisationer den första juli i år krävde Shoresh Kadir Rahem att organisationerna utfärdar pressmeddelanden där de tar avstånd från Assyriska Riksförbundet efter att Riksförbundet uppmärksammat den kurdiska ockupationen av Nineveslätten. 

– Det är rätt förbluffande att han tror att dessa unkna metoder ska fungera i Sverige. Mentalt sett verkar den här företrädaren leva kvar i Mellanöstern och visar inte att han förstår sig på demokrati eller mänskliga rättigheter. Det han gör bekräftar vad både vi och helt oberoende källor har uppgett gång på gång om hur KRG undergräver och förtrycker assyrier, yezidier och Shabak på Nineveslätten, avslutar vice ordförande Tony Meshko.  

Den kurdiska ledningen i Norra Irak anklagas för att utnyttja det nuvarande kasoet i Irak för att i praktiken ockupera Nineveslätten under täckmanteln att KRG skyddar invånarna från Islamiska Staten. Sedan juni i år har KRG rest den kurdiska flaggan på myndighetsbyggnader, utfört godtyckliga arresteringar och gjort försök att avsätta folkvalda ledare som är emot den kurdiska ockupationen.