Trakasserierna på den kristna befolkningen i Turkiet fortsatte på söndagen då en kyrka I Istanbul attackerades av beväpnade män. Attentatet ses som en protest mot att kyrkan höll en gudstjänst till den mördade armeniske journalistens Hrant Dinks minne. Dådet är ett tydligt bevis på de kristna minoriteternas utsatta situation i Turkiet.

Innan mordet på den armeniske journalisten Hrant Dink pågick en hetsjakt i turkisk media där Dink pekades ut som en förrädare och som turkfientlig. Detta resulterade i att Dink avrättades på en av Konstantinopels (Istanbuls) mest trafikerade gator mitt på ljusa dagen. Detta var en regelrätt avrättning med ett klart budskap till alla som strävar efter demokrati och allas lika värde oavsett religion eller etnicitet.

Mordet är ett bevis på att alla inte är lika mycket värda i Turkiet. Om man inte är turk och muslim, förtjänar man inte att andas och leva. Dink var en kristen armenier som dessutom strävade efter demokrati och yttrandefrihet vilket inte är tillåtet i EU-kandidatlandet Turkiet.

Men det slutade inte med mordet på Dink, efter begravningen började en ny hetskampanj. Den här gången var det slagord, som ”Vi är alla Hrant Dink” och ”Vi alla är armenier”, som förekom vid begravningsceremonin som retade fascisterna och deras medier.

Många som bar plakat med dessa slagord gjorde det med respekt och medkänsla för Dink. Men inte ens ett sådant agerande var tillåtet. Många hoppades att mordet på Dink skulle vara en väckarklocka och starta en konstruktiv debatt på vägen till demokrati i Turkiet. Men tvärtemot har media, politikerna och så kallade intellektuella i Turkiet, med undantag för några få personer som Ayse Gunaysu, Ahmet Altan, fokuserat sig på sloganen och texten som stod på banderollerna.

På söndagen den 4 mars 2007 hölls en traditionsenlig gudstjänst till minne av Hrant Dink i S:t Maria kyrkan i Kumkapi i Konstantinopel. Dagarna före gudstjänsten hängdes många affischer i kvarteren där kyrkan ligger. Affischerna innehöll följande text: ”Vi är all turkar och muslimer”.

Detta var en avsiktlig handling för att provocera folket som bor i närheten. Personerna bakom de provocerande affischerna nöjde sig inte med detta. Efter söndagens gudstjänst på eftermiddagen attackerade de S:t Maria kyrkan. Två personer gick in i kyrkans gård och sköt i luften för att skrämma folket. Enligt nättidningen Zaman har två personer gripits för attentatet.

Detta är ett tydligt bevis på situationen för de kristna i EU-kandidatlandet Turkiet. Man kan inte ens tolerera och respektera en död person. Eller utgör Hrant Dink fortfarande ett hot mot den turkiska staten?