Ett minnesmonument avtäcktes i Grekland under söndagen för offren från assyriska folkmordet. ”Vi har arbetat för detta under flera år”, berättar Kyriakos Betsaras, från Assyriska riksförbundet i Grekland.

Efter flera års kontakter med myndigheterna i Atenförorten Egaleo godkände till slut kommunen ett minnesmonument för folkmordet på det assyriska folket. Egaleo är en av de kommuner i Grekland där det bor flera hundra assyrier. Den första assyriska kolonin i Grekland kom till under 1930-talet. Assyriska riksförbundet i Grekland eller Assyrian Union of Hellas som organisationen heter på engelska bildades 1934 och är den äldsta kända assyriska organisationen i Europa.

– Ja, vi är inte precis en nybildad organisation, berättar Kyriakos Betsaras för Hujådå: ”Vi fick monumentet godkänt för cirka ett år sedan och myndigheterna här har förstått att det är viktigt för oss, säger Betsaras som är ledamot i Assyrian Union of Hellas och en av de assyriska eldsjälarna i den grekisk-assyriska communityn. 

Flera lokal borgmästare var bland hedersgästerna under avtäckningsceremonin på S:t Spyridontorget i centrala Egaleo där monumentet nu står. 

Senast ett minnesmonument avtäcktes i Europa var i den belgiska pilgrimsorten Banneaux under 2013 efter en ansökan från Institute Syriac de Belgique till de lokala myndigheterna.