Ännu en gång attackeras assyriska kyrkor i Irak. Denna gång är det S:ta Maria Kyrkan i stadsdelen Riyadh i östra Bagdad som drabbats av flera bombattentat. Enligt bekräftade källor dödades en person och cirka 20 personer skadades, bland dem poliser och församllingsmedlemmar.

Samtidigt som gudstjänstbesökarna i Sankta Maria kyrkan, som tillhör Österns gamla kyrka, var på väg ut efter gudstjänsten detonerade en bomb som var placerad under kyrkoherdens bil som var parkerad strax utanför kyrkan (eller enligt vissa ögonvittnesuppgifter var det att en handgranat som kastades in från en förbipasserande bil). Attentaten ägde rum i den gamla stadsdelen Riyadh i östra Bagdad söndagen den 24 september.

Bomben skadade flera personer däribland en grupp poliser som var på platsen. Kort där efter exploderade en annan bilbomb utanför kyrkans dörr som ledde till ännu fler offer bland allmänheten.

Enligt uppgifter från Bagdads sjukhus dödades en assyrisk kyrkvakt och de skadade uppgår till 17 personer varav nio personer är medlemmar i församlingen. Två församlingsmedlemmar skadades allvarligt. Vid den andra explosionen skadades åtta personer varav fyra poliser, skadade flera andra kyrkolokaler och närparkerade bilar, meddelar nyhetsbyrån Nineveh Online.

I denna kyrka residerar patriarken H. H. Mar Addai II som vid attacken befann sig i sitt privata residens tillsammans med kyrkoherden Ayzeriya. I kyrkans lokaler finns även redaktionen för tidskriften Horizon.