En kurd som har affärsintressen med Barzani-klanen har illegalt tagit mark från den assyriska byn Babelu i Irakiska delen av Assyrien. Byborna protesterar mot markstölden inför döva öron.

En kurdisk affärsman vid namn Haij Mashoud har börjat bygga en turistanläggning på mark som tillhör den assyriska byn Babelu i irakiska Assyrien, Norra Irak. Detta enligt information på nyhetssidan ankawa.com som har reportrar på plats i området.  

Mashoud uppges ha köpt en liten bit mark lagligt men har sedan helt olagligt tagit i anspråk mycket mer. Markstölden handlar om totalt cirka 1,5 – 2 miljoner kvadratmeter. Haij Mashoud driver en supermarket i staden Nohadra (Dohuk) och är känd affärspartner till Barzani-klanen som styr området med järnhand. 

Byborna har satt igång en protestaktion. De har besökt flera politiska instanser i området men upplever att myndigheterna som styrs av kurder slår dövarat till. I en video berättar flera av byborna om vad som sker med deras by. 

– Vi är belägrade från alla håll, byns mark blir stulen bit för bit och snart har vi bara husen kvar. Trots att det finns flera kurdiska byar i området så är det bara vi som man riktar in sig på, säger en äldre man i ett videoklipp uppladdat på facebook. 

Assyriska Riksförbundet i Sverige har uppmärksammat flera fall av markstöld riktade mot assyrier.  

– Det här är en del i en medveten etnisk utrensning av assyrier som kurdiska individer och organisationer har fört sedan länge. Det finns ett mönster som är viktigt att tala om. Vi kommer att uppmärksamma fallet, säger förbundsordförande Afram Yakoub. 

Under juni förra året attackerades assyriska byn Rabatki av beväpnade kurder som ville skrämma bort assyrierna och göra anspråk på marken. Fallet uppmärksammades medialt och politiskt av Assyriska Riksförbundet i Sverige och är ännu inte avgjort.