De pontiska grekerna drabbades precis som assyrier och armenier av osmanernas folkmord. Föreningen Evxinos Pontos Stockholm lanserar en ny hemsida som visar föreningens och de pontiska grekernas historia inkluderat ett pontiskt perspektiv på folkmordet.

Under parollen ”Tre folkslag, ett folkmord” har assyrier, pontiska greker och armenier i Sverige på senare år börjat samarbeta för att uppmärksamma folkmordsfrågan. Bland annat högtidlighålls årligen den 24 april, minnesdagen för folkmordet, gemensamt genom en manifestation på Mynttorget utanför Sveriges riksdag. 

De pontiska grekerna härstammar sedan 3000 år tillbaka i tiden från Svartahavskusten i dagens Turkiet. År 1922 förvisades de från sina hemtrakter och lever sedan dess utspridda bortom det geografiska området kring Svarta Havet. Kulturföreningen Evxinos Pontos Stockholm grundades år 1984 i Rinkeby och har sedan dess arbetat för att bevara den pontiska kulturen, historien och de tillhörande traditionerna. 

De pontiska grekerna drabbades jämsides med assyrier och armenier hårt av det osmanska folkmordet på kristna minoriteter vid 1900-talets början. Den nya hemsidan innehåller utförlig information om hur folkmordet drabbade just de pontiska grekerna. Bland annat berättas det om deras motståndsrörelse under folkmordet. 

För den som vill lära sig mer om de pontiska grekerna och vidga perspektivet i folkmordsfrågan rekommenderas den nya hemsidan.