Beväpnade kurder tilhörande Zebari-klanen attackerade den assyriska byn Rabatki igår torsdag klockan 18:00 lokal tid i Norra Irak. Motivet för attacken var att med våld göra anspråk på delar av byn.

När byborna insåg att den stora lastbilen full med byggnadsmaterial och tegelstenar som närmade sig byn var ett försök av kurderna att uppföra ett hus i byn genom tvång, spärrade de genast av vägen med hjälp av sina bilar. De irriterade kurderna lämnade lastbilen på plats och kom tillbaka mindre än en timme senare, klockan 18:00 med sju bilar fulla med beväpnade kurder med bland annat kalashnikovs.

Assyrierna lät sig inte skrämmas och ett slagsmål utbröt. Kurderna sköt i luften för att försöka skrämma bort byborna. Byhövdingen Zaya Barcam Khoshaba slogs blodig i ansiktet med en gevärskolv av en av inkräktarna. Attacken stoppades först när polis anlände till platsen. 

Byn Rabatki ligger i Aqra distriktet i provinsen Dohuk. Byn har aldrig haft några kurdiska invånare men har ändå fått försvara sig mot kurdiska anspråk sedan 1990-talet. Kurderna som lever i närområdet tillhör den stora Zebari-klanen. Den mest inflytelserika zebari-kurden är Hoshyar Zebari, Iraks nuvarande utrikesminister och en tung makthavare i Norra Irak.

Den första domen rörande ägarskapet till byn och dess marker kom 1992 och klargjorde att byn tillhör dess assyriska invånare. Kurderna accepterade aldrig beslutet utan fortsatte att föra rättsprocesser mot byn, dock utan framgång. Tvisten fortsatte även efter Saddam Husseins regim. År 2006 kallades det amerikanska PRT-teamet (Provincial Reconstruction Team) till Rabatki för att undersöka kurdernas anspråk. Även amerikanerna kunde konstatera att byn tillhör ursprungsbefolkningen och att kurderna inte hade några rätmätiga krav. 

Tidningen Hujådå har varit i kontakt med personer på plats i Norra Irak för att verifiera nyheten och kommer att följa upp händelsen.