Cem Özdemir är tysk med turkiskt ursprung som sitter för den gröna gruppen i EU parlamentet. Här svarar han på tre frågor om assyrier.

Vad vet du om assyrier?
– Jag vet mycket om assyrier för jag känner assyrierna i Tyskland. I mitt förra mandatområde i Ludwiksburg fanns det en assyrisk kyrka i Bitigheim och naturligtvis har jag assyriska vänner som bor i Turkiet.

Hur ställer du dig till frågan om det assyriska folkmordet?
– Samma sak som drabbade armenierna drabbade även assyrierna. Historikerna känner till det och det finns inga tvivel, det var under samma tid och i samma område. Tyvärr nämns oftast bara armenierna och vi brukar glömma vad som har hänt assyrierna. Vad Europa kallar ett folkmord och vissa i Turkiet kallar för etnisk rensning eller massaker, det har ägt rum, det är självklart om man tittar på resultatet.

Vad vet du om assyriernas situation i Turkiet?
– Många saker har förbättrats. Jag har assyriska vänner i Tyskland som talar om att återvända till Turkiet. Kriget är mer eller mindre över mellan PKK och den turkiska staten, men det nya våldet som flammar upp gör läget osäkert igen. Sen finns den olösta frågan om byvakterna som har ockuperat vissa byar. Den ekonomiska situationen gör det också svårt. Jag förstår att det inte är attraktivt, speciellt för unga människor, att åka till Turkiet. Det beklagar jag verkligen för Turkiet skulle bli mycket rikare om den fick tillbaka åtminstone en del av sina ursprungliga invånare, och jag vet att många turkar idag beklagar innerligt vad som ägde rum under 1915 och säger att Turkiet förlorade mycket.