Medan turkiska statens konfiskeringsplaner av S:t Gabriel klostret håller på förverkligas, råder handlingsförlamning bland majoriteten av våra kyrkliga och civila organisationer. ”Agera nu, imorgon kan det vara för sent”, skriver Tiglath Yamo.

Valet av rättegångsdagar, julafton och nyårsafton, avslöjar att turkiska staten har en medveten plan. Man räknar med att ingen europeisk parlamentariker bevakar rättgångarna vid dessa högtidsdagar. Rättegångarna mot fader Yusuf Akbulut, i början av 2000-talet, som uppmärksammades och bevakades av många europeiska parlamentariker är att bittert minne för denna laglösa stat.

Yilmaz Kerimo (s) fanns på plats vid rättegången den 19 november 2008. Han har nu ställt en skriftlig fråga till Carl Bildt om vad utrikesministern avser att göra. Kerimo har även engagerat SSKT – parlamentarisk kommitté för mänskliga rättigheter i Turkiet – samt kontaktat andra partier i Riksdagen för att även dem skall skicka representanter till kommande rättegången i december.

ADO, ACSA och Syrisk-ortodxa kyrkan i Göteborg har tillsammans lyckats få upp frågan i EU-parlamentet. Det borde även vara en självklarhet för alla aktiva assyriska/syrianska politiker engagera sig och samarbeta över partigränserna i frågan.

Många kyrkliga och civila organisationer verkar tagna på sängen och beter sig apatiska i frågan. Det som förväntas av dessa är mer engagemang och aktivitet i form av demonstrationer, manifestationer, skrivelser.

En kommitté bestående av representanter av kyrkliga och politiska organisationer som bevakar rättegångarna är skyldighet till alla trogna människor som i åratal stått emot och vägrat att överge klostret.

Det handlar inte bara om ett kloster utan ett 1600 år gammal kulturhistorisk världsarv. Stå upp och agera nu för Mar Gabriel kloster, imorgon kan det vara försent.