”Äntligen! Äntligen ett forum för alla feminister!”, kände Berolin Deniz när partiet FI, Feministiskt Initiativ, bildades för cirka ett och ett halvt år sedan. Hon gick genast med i partiet och började få ett allt större intresse för partipolitik. Idag står hon som första kandidat på FI: s lista för Stockholms landsting och som nummer 55 på riksdagslistan.

– Det här är ett historiskt val! Det är första gången någonsin som ett renodlat feministiskt parti har chansen att komma in i ett nationellt parlament. Om FI kommer in så kommer det att underlätta för alla andra feministiska organisationer, till och med feministerna i de andra partierna. Det kommer att bli lättare för dem att besegra motståndet som kommer inifrån deras egna led, berättar Berolin.

Berolin kallade sig för feminist långt innan hon gick med i FI och hennes assyriska bakgrund har ibland genererat frågor som etniskt svenska feminister sällan får tampas med.– En gång frågade en person ”Är det för att du är assyrier och att det är en sådan förtryckande kultur som du har blivit feminist”? Jag höll på att skratta ihjäl mig, säger Berolin med ett brett leende och tillägger:

– Jag säger inte att den assyriska kulturen är helt jämställd och att den svenska inte är det, men samtidigt vill jag inte att folk ska tro att den assyriska kvinnan är så förtryckt och att det var det som fick mig att hoppa på det här tåget. Den assyriska kulturen tampas med problem precis som alla andra kulturer. Jag känner inte så många assyrier som ser sig som feminister, men så är det i allmänhet bland människor, så ser det ut även bland svenskar som jag känner, säger Berolin.

Hon vill fortsätta sitt arbete för ett mer feministiskt samhälle i framtiden, men fram till valet är det Feministiska Initiativets valbar vid Sergelstorg som gäller. Under de otaliga diskussioner som uppstår med förbipasserande väljare får Berolin många gånger höra att Sverige redan är ett jämställt samhälle, eller i alla fall mer jämställt än andra länder.

– Då undrar jag hur de gör den mätningen. Jag har ju studerat sånt och jag har inte sett ett enda tecken på att Sverige är ett jämställt land oavsett hur vi tittar. Vi kan kolla på löneskillnader, våld mot kvinnor, hälsa eller vad som helst. Om Sverige var ett jämställt land så skulle vi inte behöva FI, vi skulle inte ha löneskillnader, varannan kvinna över 15 skulle inte utsättas för våld eller sexuellt våld av en man. Jag förstår inte ens hur man kan säga att Sverige är ett jämställt land. En del säger att Sverige är mer jämställt än andra länder, då vill jag återigen säga att det beror på hur vi mäter. Visst har vi här många formella rättigheter som kvinnor i andra länder kanske inte har, som att rösta till exempel, men formella rättigheter är inte allt. Att hävda att Sverige är ett jämställt land men att andra länder inte är det är ett ganska rasistisk uttalande, det är som att säga ”här är vi så himla bra men de därborta är inte det”. I själva verket har vi mycket stora problem med att uppnå jämställdhet även här.

Tre procent av rösterna i Stockholms län måste FI kamma hem i valet för att Berolin ska få en plats i landstingsfullmäktige. Men för den unga och entusiastiska feministen är den egna kandidaturen inte alls lika viktig som historiens första feministiska partis deltagande i ett nationellt val.

– Det här kommer att få efterverkningar över hela världen. Feminister över hela världen håller ögonen på oss och vi får besök från olika länder hela tiden, säger hon upprymt och presenterar ett erbjudande till väljarna:

– Ta nu chansen att rösta på FI. Vi har en historisk chans att rösta in ett feministiskt parti som dessutom har den vassaste antirasistiska politiken. Ge oss din röst i det här valet och låt bli nästa val om du tycker att vi svek. Låt oss visa vad vi går för, om vi inte får chansen nu blir det svårt för oss att visa vad vi kan åstadkomma, menar Berolin Deniz.

FAKTA BEROLIN DENIZ


Ålder 24
Familj Mamma, pappa, syskon och syskonbarn
Födelsestad Örebro
Utbildning Studerar sociologi och genusvetenskap
Gör idag Ställer upp i valet för FI
Politiskt engagerad sedan April 2005
Parti Feministiskt Initiativ
Valdistrikt Stockholm
Gör helst på en ledig dag Simmar, simmar jättemycket!