Innan matchen rådde stor ovisshet från båda lagen kring utgången. När matchen väl kom igång fanns det bara ett lag på plan. Assyriska gjorde årets insats när man hemmaslog Djurgården med 2-0 i den första matchen om en plats i allsvenskan.

Det ryktades om publikrekord, men väl på arenan förstod man att något gått snett. En hel kortsida stod helt tom i novemberkylan. Mycket tyder på att Ticnet slarvat bort cirka 1000-1500 biljetter när deras server kraschade.

De lyckliga som ändå tog sig till arenan fick se ett Assyriska i sitt esse. Redan i matchinledningen såg man att Södertäljelaget skulle rubba anrika Djurgården. Laget var alert, smart och och otroligt spelsuget. I flera sekvenser fick Assyriska Djurgården att se ut som ett lag från lägre divisioner.

Inför matchen var det mycket fokus på Stefan Batan, som är utlånad till Assyriska från just Djurgården, men som har Assyriska som moderklubb. Dessvärre fick han endast vara på plan i 13 min. Han blev hårt tacklad av Markus Johanesson och fick köras direkt till akuten. Med största sannolikhet är det slutspelat för Batan i år.

Hans ersättare blev en annan bekanting för Djurgården, nämligen Kristoffer Näfver. Näfver blev också den som serverade Dennis Östlundh till ledningsmålet i 38:e minuten. På ett riktigt fint inlägg sprang Östlundh in i straffområdet och nickade in ett mål som Assyriskasupportrar nästan aldrig får uppleva under en säsong.

Innan halvleken var slut hade Assyriska flera chanser att utöka sin ledning men siffrorna stannade vid 1-0. Det skulle inte vara så länge till. Knappt hade publiken satt sig ner för andra halvlek var det dags för nästa målfirande. Denna gång var det ett lyckat samarbete mellan Eddie Moussa och kapten Göran ”Ashur” Marklund.

Moussa, som slitit som en varg matchen igenom, sprang på en boll som såg omöjlig ut. Men på någon konstig vänster rundade han sin försvarare, kom först på bollen och spelade in den snett inåt bakåt till Marklund. Marklund möter bollen direkt med ett tungt markskott som går in till vänster om en hjälplös Dembo Touray.

2-0 direkt i början på andra halvlek och Djurgården var ett slaget lag. Eller? Man har ju tidigare sett att Assyriska tappat till synes säkra ledningar. Och med Uefa reglerna om värdet av ett bortamål var Djurgården, i allra högsta grad, med i matchen.

Det här var dock Assyriskas kväll. Och laget lyckades med allting. Det var tydligt att man slog av på takten och så spelade på resultatet. Södertäljelaget spelade säkert och förtroende ingivande, skottstatistiken 13-3 i hemmalgets favör är ett bevis på detta.

Efter matchen var det mycket glädje men också sans, bland både spelare, ledare och publik. Alla var bra medvetna om att det återstår en halvlek av denna match och man lät sig endast ryckas med en smula.

Lamin Conateh visade stor glädje trots den lilla speltid han fick när han, långt efter att domaren blåst av matchen och bortapubliken lämnat arenan, vecklade ut en Zelge-flagga och vajade den mot publiken.

Returmatchen spelas på Stadion 8 november. Se till att vara på plats och heja fram det Assyriska landslaget mot allsvenskan.