I en intervju berättar en tidigare ledare för ADO om organisationens historia och utveckling.

Aziz Ahe var ledare för Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO) under 80-talet. I en intervju med Assyria TV berättar han nu för första gången om sin tid i ADO och ger sin syn på folkgruppens nuvarande situation och framtid.

ADO bildades 1957 och är en av de första assyriska organisationerna som såg dagens ljus efter Simele-massakern 1933. Från slutet av 1800-talet och fram till massakern i Simele hade en nationell rörelse växt fram bland assyrierna. Kraven på en egen statsbildning var tydliga men drömmen krossades brutalt under massakern på assyrier i och omkring byn Simele och många av den tidiga assyriska nationella rörelsens organisationer och ledarfigurer vittrade bort.

Det dröjde mer än två decennier efter Simele innan en ny generation av assyrier återigen började organisera sig. Denna andra period i den nationella rörelsen såg födelsen först av ADO och sedan av andra assyriska politiska organisationer såsom Assyrian Universal Alliance (bildad 1968) och Assyriska Demokratiska Rörelsen känd som Zowaa ( bildad 1979).

I intervjun avslöjar Aziz Ahe flera intressanta detaljer om ADO:s etableringsfas och om hur gruppen kom att växa till en folkrörelse bland västassyrier i främst Gozarto. Han bekräftar att ADO aldrig har haft som mål en egen assyrisk statsbildning utan endast att driva fram kulturella rättigheter och minoritetsrättigheter. Denna andra våg av assyriska organisationer efter Simele hade alltså ändrat sitt ideologiska mål på en avgörande punkt, från självstyre till kulturella och minoritetsrättigheter.

”Området är blandat, du har en assyrisk by här och efter den en arabisk by och så en kurdisk by och så vidare. Vi såg det därför som orealistiskt att eftersträva en assyrisk statsbildning”, berättar han i intervjun med Assyria TV.

Aziz Ahe avslöjar även en av organisationens tidiga och osannolika strategier.

”När vi blev medlemmar i ADO blev vi uppmanade att gå med i Baath-partiet. Tanken var att försöka förbättra villkoren för vårt folk genom kunna påverka inifrån Baath-partiet”.

Till skillnad mot de flesta ADO-ledare från hans generation har Aziz Ahe vägrat att emigrera och bor kvar i Kamishli.

”Jag kommer aldrig att emigrera. Jag föddes här och kommer att dö här”, säger han bestämt.