Innan skadan hade han spelat till sig en given startplats som anfallare. Nu närmar sig Xhevdet Llumnica formen. Igår spelade han stora delar av U21-matchen mot Örebro, en match som Assyriska förlorade med 3-0.

Med den minst sagt tveksamma insatsen mot Sirius i minnet tog jag mig ner till Genetas konstgräs i Södertälje för att ta pulsen på de spelare som är på väg tillbaka från skador. Assyriskas U-21 försökte rå på allsvenska Örebros motsvarande lag i regnet men förmådde inte störa närkingarna riktigt. Örebro vann med 3-0. 

Assyriska ställde upp med ett ”svagare” lag än tidigare matcher jag varit på. Det var många fler juniorer och det såg därför ut som ett juniorlag mot ett seniorlag, speciellt eftersom Örebro kom med flera spelare från sitt a-lag. Bland annat spelade rutinerade Sebastian Henriksson och stod för det mesta och bästa i anfallsväg för Örebro. Henriksson assisterade till alla tre mål och hade dessutom en boll i ribban.

Spelare från Assyriskas a-lag som brukar spela alla U-21 matcher var saknade. Bland andra saknades Sargon Simonsson och Mattias Genc. Mest nyfiken var jag på om Dennis Östlundh, Xhevdet Llumnica och Fredrik Samuelsson skulle vara med.

Väl där fick jag veta att Östlundh, Samuelsson, Simonsson och Genc deltog i den vanliga träningen. Från a-laget fanns Ivo Vazgec, Pierre Bengtsson, Nahir Besara, Narsai Shaba, Gabriel Awrohum och nämnde Llumnica. Bengtsson spelade enkelt och resolut och visade att matchtempot närmar sig. Han kunde dock inte hålla ihop den minst sagt orutinerade backlinjen.

Besara och Shaba fick springa enormt under hela matchen för att täcka upp andras ”felbeslut”. Eller ska jag säga juniorbeslut. Örebro spelade med ett tyngre och rakare spel, och tog tillvara på sina målchanser väl. Assyriska skapade också tillfällen som borde ha resulterat bättre, men chanserna hafsades bort.

Det är svårt att betygsätta Llumnicas insats, men det var riktigt rolig att se honom frisk igen. Innan skadan hade han spelat till sig en given startplats som anfallare. Tekniken fanns definitivt där, men snabbheten och matchtempot lyste med sin frånvaro. Men jag ska inte dra för stora växlar av dagens match då omgivningen var mestadels juniorer.

Efter matchen tyckte varje fall Llumnica att det kändes riktigt bra att spela igen.

Känner du av något av skadan alls?
– Nej, skadan är läkt. Men konditionen är inte hundra procent tillbaka. Jag klarar som det känns just nu fyrtiofem minuter.

Så du spelar på söndag mot Jönköping?
– Haha, det där bestämmer tränarna. Om jag blir uttagen så spelar jag. Jag är riktigt sugen att spela igen.

Som skadeläget ser ut är att alla spelare, förutom Samuelsson, blir tillgängliga till matchen mot Jönköping. Samuelsson kommer att träna för fullt, men inte spela match på någon vecka till.