Biskopen Benjamin Atas har på senare tid stoltserat med att ha tagit doktorsexamen. Nu avslöjas att intyget är från ett falskt universitet som tidigare var en pizzeria.

Den 28 augusti i år publicerade biskopen Benjamin Atas ett långt inlägg på sin facebook-sida där han stolt tillkännagav att han har blivit professor i teologi. Biskopen skrev: ”Under 2018 erhöll jag titeln Fil.dr (Filosofie doktor) i teologi och ledarskap ifrån Aalborg Kaansas Academy of Science. Med Guds nåd har jag idag erhållit titeln ”Professor” i teologi och ledarskap från samma fakultet, detta i samband med mina tidigare studier och livserfarenheter.”

Biskopens inlägg har fått över fyrahundra ”likes” och över hundra personer har gratulerat honom i kommentarsfältet. I inlägget finns även flera bilder från den ceremoni som biskopen anordnade i Södertälje för att officiellt ta emot sin doktors och professorstitel och som tros ha kostat betydande summor för stiftet.

”Pizzeria-universitetet”

Hujådå har tagit del av nyhetsrapporteringar som avslöjar att ”Aalborg Academy of Science” i själva verket är ett falskt lärosäte som inte är erkänt av danska utbildningsministeriet. Efterforskningar av en norsk journalist avslöjar vidare att ”universitetet” i fråga är kopplat till ett organisationsnummer som tidigare var en pizzeria med namnet Al-Basha Pizzaria.

Nyligen avslöjade den irakiska nyhetssajten Al Bab att två irakiska ministrar har fått falska intyg från samma Aalborg Academy of Science som Benjamin Atas. Artikeln söker upp den ansvariga bakom det falska universitetet och kopplar det med bland andra den irakiska diktatorn Saddam Husseins läkare.

I det norska avslöjandet om Aalborg Academy of Science framkommer ytterligare bisarra avslöjanden om det påstådda ”universitetet”. Tidningen Khrono.no har undersökt fenomenet med falska universitet och uppmärksammat två sådana i Norge. I en av sina artiklar djupdyker journalisten kring Aalborg Academy of Science. När journalisten undersöker ”universitetets” organisationsnummer med den danska motsvarigheten till Skatteverket får han veta att det tidigare varit en pizzeria med namnet Al-Basha Pizzaria.

Fenomenet med falska universitet som säljer doktorstitlar är vanlig i bland annat USA och Mellanöstern. Falska universitetsintyg är en bransch som tros omsätta hundratals miljoner kronor. Nu verkar fenomenet ha kommit till Skandinavien.

Misshandel och skatteflykt

Biskop Benjamin Atas leder det ena av två assyrisk-ortodoxa stiften i Sverige. År 2018 valdes han till ordförande för Sveriges Kristna Råd där bland andra Svenska Kyrkan ingår. Han är för närvarande ordinarie ledamot av SKR:s styrelse.

Atas har en lång historia av olika tvivelaktiga ageranden bakom sig. I maj 2015 fångades han på en övervakningskamera när han misshandlade en man inne i en möbelaffär i Södertälje. År 2014 blev han föremål för möjliga skattebrott och blev upptaxerad med nära en halv miljon kronor. Han har även försvarat klanledaren Halef Halef som blev dömd för bedrägeri.

En person med insyn i biskopens stift och som har gått med på att citeras i Hujådå på villkor att hen förblir anonym kommenterar avslöjandet kring den falska professorstiteln såhär: ”Det är skrattretande, alla som känner honom vet att det är en gränslöst obildad man som inte ens har kompletta gymnasiestudier, men ingen vågar säga att kejsaren är naken eftersom alla är rädda för dem”.

Hujådå söker Benjamin Atas och Sveriges Kristna råd för en kommentar.