Rakel Chukri, 30 år, blir ny kulturchef på Sydsvenskan. Chukri, som numera är bosatt i Malmö, är född och uppvuxen i Jönköping. De assyriska rötterna finns dock i Midyat, som hennes föräldrar lämnade för Sverige på 60-talet.

I år har våra läsare fått nöjet att bekanta sig med Rakel Chukri genom de krönikor hon skrivit exklusivt för Hujådå. Vi hoppas att hon trots sina nya arbetsuppgifter, då och då, kommer att hinna förgylla vår tillvaro med nya tankar och reflektioner.

Rakel Chukri har läst statsvetenskap vid Lunds universitet och under studietiden även varit biträdande redaktör på studenttidningen Lundagård. Sedan har hon arbetat på Sveriges radio och frilansat för både tidskrifter och radio. Men sedan 2004 har hon varit en viktig kugge på Sydsvenskans kulturredaktion, en redaktion som hon nu alltså får ansvaret att utveckla.

– Det här känns fantastiskt. Jag är väldigt stolt över att jobba på en av Sveriges bästa kulturredaktioner, säger Rakel Chukri, i en första kommentar om den nya utmaningen.

I ett klimat där gränsen mellan det kommersiella och det granskande riskerar att suddas ut, tycker Chukri att det viktigtaste är att värna kulturjournalistikens oberoende. För henne är kultur inspiration, lek och lust men det kan också handla om frågor på blodigt allvar.

– Kultur är framförallt en spegel för samtiden. Kultur för mig, oavsett om det handlar om tv-såpor eller den svåraste poesin, handlar om att förstå världen och oss själva bättre.