Ikväll skulle den folkkäre assyriska sångaren Habib Mousa uppträda på en påskfest i Syrien. Mousa hindrades dock, av syrisk säkerhetspolis, från att uppträda. I ett pressmeddelande från Assyriska Demokratiska Organisationen, ADO, menar man att skälen är politiska.

Den syriska säkerhetspolisen stoppade Habib Mousa från att uppträda på en konsert i staden Qamishli, i Syrien, med motiveringen att han inte hade tillstånd att uppträda.

Enligt uppgifter skulle Habib Mousa uppträda ikväll tillsammans med sångaren Charbel Hanna i en stor konsert i Qamishli. Den syriska säkerhetspolisen angav som skäl att Habib Mousa inte hade tillstånd att uppträda på festen som skulle hållas. 

Festen kan emellertid inte ha kommit som en överraskning då marknadsföringen pågått under en längre tid. Säkerhetstjänstens ingripande innebär således att konserten ställs in. Det besynnerliga är även att Habib Mousa haft konserter i Qamishli tidigare utan ingripanden.

Den verkliga anledningen till att Habib Mousa förbjöds att uppträda är mer politiska än licensmässiga. Habib Mousa sjunger nämligen politiskt ”fel” låtar och han är omåttligt populär för sina patriotiska sånger, något som manifesterades under Akitufirandet (det assyriska nyåret 2010) i Qamishli.

Assyriska Demokratiska Organisationen – ADO