92-åriga Gevriye Ego (Akgüç) blev den 6 november 2023 mördad genom att fem skott sköts mot hans huvud. Mordet begicks av personer som låg i bakhåll på gården till offrets hus i byn Enhil, i Midyat, Mardin.

Den första rättegången i fallet hölls den 26 september 2024 i Midyats brottmålsdomstol.

Vittnesmål togs upp under rättegången. Enligt ett nytt vittnesmål från Gevriye Egos fru, var mördarna två personer som hon kände igen och hon uppgav även deras namn i sitt vittnesmål i rätten. Dessa uppgifter var nya i fallet.

Domaren frågade makan under rättegångsförhandlingen varför hon inte sagt detta tidigare. I hennes första uttalanden nämndes alltså inte dessa personer. Hennes svar var följande: ”Min man hade hotats många gånger, och efter att han mördades med fem skott i huvudet den natten blev jag mycket rädd och ville ge detta vittnesmål när rättegången började.”

Rättegången kommer att fortsätta den 12 december 2024 för att höra nya vittnen och samla in mer information.

 

Efter de inledande rättegångsförhandlingarna gjorde de juridiska ombuden ett uttalande till turkiska pressen:

 

”Händelsen där Gevriye Ego mördades med ett skjutvapen och med ett monstruöst uppsåt har djupt skakat och bedrövat hela den assyriska gemenskapen. Trots att lång tid gått sedan händelsen deltog många assyriska medborgare från både Turkiet och utlandet i rättegången den 26 september 2024. Assyrierna visade en stor solidaritet med offret. Staten har mobiliserat alla sina resurser för att säkerställa rättvisa, och fullständiga säkerhetsåtgärder har vidtagits för att rättegången ska kunna genomföras tryggt.

Enligt oskuldspresumtionen kan ingen betraktas som skyldig förrän rättegången är avslutad. Våra krav på utvidgad utredning och att nya bevis ska presenteras i målet har godtagits av domstolen, och domstolen har beslutat att nödvändiga undersökningar ska genomföras.

I linje med målsägandens nya uttalande från den 3 september 2024 och med införandet av nya bevis i målet är vi övertygade om att fallet kommer att klaras upp och att de skyldiga kommer att få det straff de förtjänar.”

 

Följande framkom i ett uttalande från offrets familj:

 

”Under hela processen har vi varit mycket nöjda med polisens, rättsväsendets och statliga institutioners engagemang och intresse för fallet. Vi har fullt förtroende för de statliga myndigheterna när det gäller att klargöra detta mord. Förutom oss och de cirka 100 assyrier som följt rättegången, förväntar sig alla assyrier i regionen att de som mördade en oskyldig 92-årig person genom att skjuta fem kulor i dennes huvud snabbt ska gripas och att rättvisa ska skipas.”

 

Assyriska Riksförbundet och Huyada kommer att följa rättsprocessen och uppdatera våra läsare med ny information när det finns tillgängligt.