Någon kastade en stor sten mot husväggen hos den svensk-assyriska journalisten Dikran Ego som arbetar på den Södertälje baserade tv kanalen Assyria TV, uppger kanalen i ett pressmeddelande.

Under tisdagskvällen strax efter kl. 21.00 den 4 maj 2020 kastade någon en stor sten mot den svensk-assyriske journalisten Dikran Ego´s hem. Gärningsmannen siktade mot en glasdörr vid altanen, stenen var bara någon centimeter från att träffa glasdörren. Dikran Ego har under många år arbetat som chefredaktör för TV-kanalen Assyria TV.

– Vi hörde en stor smäll och när jag gick ut på altanen såg jag en sten större än en knytnäve. Det var endast turen som gjorde att stenen inte träffade fönstret till vardagsrummet där vi satt. En sådan projektil hade orsakat stor materiell och fysisk skada, säger en chockad Dikran Ego. Händelsen är polisanmäld.

Polisens bilder av skadan på husfasaden och stenen.

Assyria TV och dess medarbetare har fått ta emot en rad hotfulla meddelanden sedan den började sina sändningar år 2011 men detta är första gången någon går från hot till handling och attackerar medarbetarnas bostäder. Händelsen kommer efter en period med upprepade hotfulla meddelanden via sociala medier riktade mot Assyria TV. 

– Vi upplever liksom journalistkåren runtom i världen ökade hot med anledning av vår rapportering. Vi har rutiner och en policy för hur vi hanterar hot och attacker men det är naturligtvis väldigt obehagligt att bli attackerad i sitt eget hem, kommenterar han. 

Assyria TV sänder både via satellit samt webben och har på kort tid blivit populär för sin rapportering av situationen för assyrier i Mellanöstern. Kanalen följs av en publik i över femtio länder.