Svenska fettisdagen, brasilianska karnevalen i Rio, franska Mardi Gras och assyriska Hano Qritho. Vad har dessa gemensamt? Just det, ingenting. Det är namn på i princip samma sak – traditionen av frosseri dagen innan påskfastan börjar.

Fettisdagen i Sverige vet ingen längre anledningen till varför den firas. Det viktigaste är ju att det finns färska semlor att köpa på bageriet. Här ska det ätas fett, grädde, mandelmassa och vetebröd i stora, stora lass. Och kanske slinker det även ner en semla på onsdagen och torsdagen. För vad betyder fasta?

Hur många vet varför det är årlig karneval i Brasilien då? Tittar man i ett latinskt lexikon finner man ledtråden att karneval, eller rättare sagt ”carne” och ”vale”, betyder kött farväl. Alltså har brasilianarna och andra katolska länder fest, upptåg och frosseri varje år innan den fyrtio dagar långa fastan. Den innebär, i rak motsats till fest, att det är tid för lugn, eftertanke och återhållsamhet. Ja, i Sverige har man helt missförstått innebörden av karneval, här är det snarare regel än undantag att ha karneval under sommaren.

I Frankrike stavas fettisdagen Mardi Gras, som betyder just fet tisdag, och firas i likhet med brasilianska karnevaler med fest och frosseri. Dagen till ära har ett eget bakverk, ungefär som semlan, som kallas King Cake och syftar på de tre konungarnas presenter till Jesus.

Assyrierna och de syrisk ortodoxa är inte sämre med att förbereda påskfastan. Här gäller Hano Qritho – den assyriska fettisdagen. Till skillnad från västerländska kyrkor infaller Hano Qritho på en söndag eftersom fastan är två dagar längre. I år firas den flera veckor efter fettisdagen, karnevalen och Mardi Gras, närmare bestämt den nionde mars. Detta på grund av att syrisk ortodoxa kyrkan följer den Julianska kalendern och inte den Gregorianska. Under assyriernas fettisdag är det inte semlor som gäller, här slås det på stort med i huvudsak fet burgul med omelett istället.

Fettisdag på svenskt, brasilianskt, franskt eller assyriskt vis? Det gäller att se igenom det som kommit att bli konsumentjippon på bekostnad av det religiösa och därefter välja antingen semlan eller karnevalen. Eller fet, fet, fet burgul med omelett.