De som läser berättelserna om Shamun Hanne Haydos och övriga assyriers liv i Bsorino och Sare kommer att bevittna ett tydligt exempel på vad kärlek och betydelsen av ens hemland innebär. Så lyder sammanfattningen på bokens baksida i stora drag. En bok som förutom omslutandet av dess tjocka pärmar innefattar totalt över 600 sidor av historia som ännu inte dokumenterats och berättats i den mån som det bör. Nu kan du läsa historien om den assyriska folkhjälten Shamun Hanne Haydo på inte bara ett, utan flera språk.

Shamun Hanne Haydo, också känd under Malke Hammo Hido, var en assyrisk folkhjälte och ledare under tidigt 1900-tal. Han är mest känd för att ha försvarat det assyriska folket under det assyriska folkmordet 1915, i Osmanska riket.

Semun föddes 1874 i Sare, en by i Tur Abdin, Turkiska Assyrien. Både Shamuns far (Hanne) och farfar (Haydo) blev mördade av kurdiska muslimer. Shamuns bror, Malke, mördades år 1917 av kurder och turkar i Mor Dodo kyrkan. Shamun å andra sidan lyckades undkomma det tragiska ödet som många släktingar och andra assyrier kom att möta under Sayfo och han var en starkt bidragande faktor till att många andra assyrier kom undan med livet i behåll.

Shamun satt totalt 13 år i fängelse under hans livstid, men hans brinnande låga för nationen avtog ändå inte. Han fortsatte att kämpa för assyriernas rättigheter och mot förtrycket av deras muslimska grannar under hela sitt liv tills att han dog en naturlig död vid 90-års ålder.

Nu har författaren Kemal Yalcin dokumenterat denna viktiga berättelse och livshistoria och den har dessutom tillgängliggjorts på flertalet språk; engelska, tyska, holländska, turkiska och västassyriska. Översättningen till assyriska är gjord av Jan Beth-Sawoce. Boken är mer än 600 sidor lång och innehåller alltifrån dokument, skildringar, intervjuer, bilder och andra personliga berättelser. Boken går att köpa direkt av författaren och information om hur man går tillväga finns bland annat på hans personliga facebooksida.

Författaren Kemal Yalcin har tidigare gjort sig känd hos assyrierna genom att bland annat ha skrivit en trevolymsserie om assyriska folkmordet Sayfo, volymerna kan köpas på tigrispress.

Genom Kemals insats finns Shamun Hanne Haydos liv för alltid dokumenterat och fler assyrier kan inspireras av hans stordåd och kamp för hemlandet och assyriernas rättigheter.