Om USA lämnar Irak som man har gjort i Afghanistan kommer det att innebära dödsstöten för assyrierna där, menar aktivister.

Den uppmärksammade och dramatiska amerikanska reträtten från Afghanistan har fått många länder att omvärdera den tidigare allmänna synen på stormakten som en stabil allierad. I Mellanöstern har händelseutvecklingen i Afghanistan främst alarmerat olika separatistiska kurdiska grupper. Utan USA:s stöd kan varken det klanbaserade KRG-styret i Irak eller PKK-styret i nordöstra Syrien räkna med att klara sig särskilt länge.

Kurderna är dock inte de enda som fruktar en fullständig amerikansk reträtt från Mellanöstern. I en debattartikel i Newsweek undertecknad av en assyrier, en yazidier och en jude varnar skribenterna för konsekvenserna av en Afghanistan-liknande reträtt från Irak, och vad det kan innebära för minoritetsgrupper i området.

”För Iraks assyrier och yazidier innebär alternativen som nu diskuteras inom Pentagon, utrikesdepartementet och Vita Huset inget annat än liv eller död”, skriver de tre aktivisterna och pekar ut IS som det största möjliga hotet mot minoriteterna som kan återuppstå om USA drar sig från Irak.