Nineb Lamassu, känd assyrisk profil från Storbritannien avslöjas som en bluffmakare av rang i en undersökande artikel.

I den långa texten ”Assyrians must Demand Accountability to Protect our History and Future” går skribenten Max J. Joseph metodiskt tillväga för att avslöja tidigare okända fakta kring den assyriska profilen Nineb Lamassu.

Skribentens intresse för Lamassu väcktes när familjemedlemmar till de kända assyriska författarna Youel A. Baba och Sargon Boulus kontaktade honom. De bad Max J. Joseph om hjälp att få information om vad som har hänt med det ovärderliga litterära arv tillhörande de två författarna. Familjerna hade överlämnat arvet till Nineb Lamassu, i tron om att det skulle ingå i MARA:s (Modern Assyrian Research Archive) samling och förvaras säkert på Cambridge universitetet i England. Under flera år hade deras upprepade försök att kontakta Lamassu för att få information om vad som hänt med materialet de överlämnat till honom varit förgäves.

Den oberoende assyriska skribenten och debattören Max J. Joseph tog tag i frågan och började att mejla både ansvariga på Cambridge universitet och direkt till Nineb Lamassu för att reda ut vad som hade hänt med materialet.

Vad som till en början var en fråga om det överlämnade materialet ledde snart till flera pinsamma avslöjande om Nineb Lamassu. Det visade sig att Lamassu tagit hem materialet, något som han skyllde på en renovering i universitetet, ett påstående som universitet inte backade upp. Han påstod vidare att han aldrig fått donatorernas många skriftliga meddelanden angående materialet.

Undersökningen avslöjar även att Nineb Lamassu har fått över två miljoner kronor från Assyrian Universal Alliance Foundation (AUAF) i USA mellan åren 2011 till 2017. Pengarna var avsedda för att finansiera en kartläggning av assyriska dialekter av Cambridge universitet, ett arbete som Nineb Lamassu ska ha utfört. När Max J. Joseph ber Lamassu att redovisa några resultat från den sex år långa kartläggningen av dialekterna har han inget att visa upp.

När skribenten Max kontaktar AUAF för att få mer information blir det uppenbart att organisationen sa upp finansieringen av Nineb Lamassus tjänst efter att ha fått nog av hans fasoner. Bland annat framkommer att Lamassu inte dök upp till ett flyg som AUAF hade bokat åt honom för att hålla en föreläsning i USA.

Nineb Lamassu, vars egentliga efternamn är Tooma, var senast aktuell med valet i Irak då han ställde upp som en av kandidaterna. Han har genom åren synts i olika assyriska tv kanaler och deltagit i seminarier och debatter samt verkat som poet.