Redaktionen intervjuar Assyriskas ordförande Moussa Esa för att få en inblick i det aktuella läget kring klubben.

Assyriska FF firar 50 år som klubb och har inför säsongen tagit klivet upp i division 1. Ett år som borde präglas av glädje och solsken riskerar nu istället att vara året då klubbens existens upphör. Assyriska FF hotas av konkurs och Södertälje kommun har dragit tillbaka en tidigare överenskommen betalningsplan på en skuld på över 1,6 miljoner kronor. Assyriska och Kommunen har synts i media senaste tiden då man debatterat sina åsikter kring ämnet och med oss idag har vi Assyriska FF:s ordförande för att få en fördjupad förståelse för situationen som råder och dess olika perspektiv.

 

Hej Moussa, ni har precis tagit klivet upp i Divison 1 och satsat hårt för att bli en klubb att räkna med i Sveriges elitfotboll. Kan du berätta lite mer om resan hit och era visioner för årets säsong.
Resan hit har varit lite upp och ner men alltid spännande. Vi lyckades tillsammans med våra tränare att bygga en stark grupp som kämpade för varandra och förstod hur viktigt det är för vårt Assyriska att ge glädjen tillbaka till folket, att det ger stolthet och igenkännande. Jag brukar säga till spelarna att alla andra lag spelar för tre poäng, förutom vi. Vi spelar alltid för mycket mer än så, vi spelar för vår existens.Målet för denna säsong är att bygga vidare på kärnan och addera lite mer spets. Vi fyller 50 år och det skulle kännas magiskt att få kröna säsongen med ett avancemang till Superettan, men vi jobbar långsiktigt och ska försöka bli ett stabilt Ettan-lag för att sedan ta klivet upp där vi hör hemma.

 

Hur har klubbens prestationer varit hittills och hur har man påverkats av det som råder mellan kommunen och Assyriska?
Precis som vi varit transparenta i dialogen med kommunen har vi också varit det med vår spelartrupp och tränarstab. Alla vet om det skarpa läget klubben befinner sig i och alla vet att vi i styrelsen kämpar lika hårt som de gör på planen för att ge dem de bästa förutsättningarna för att lyckas rent sportsligt. Vi har förklarat att vi har ett ansvar att göra vårt bästa oavsett vilken väg kommunen väljer att gå – vi ansvarar inför våra medlemmar och alla våra fans i Sverige och världen att göra det bästa under vårt jubileumsår. Assyriska FF förtjänar det bästa.I skrivande stund har vi gjort bra ifrån oss, vi har spelat sju matcher och endast förlorat en. Vi ligger för närvarande på fjärde plats i en ung tabell, klart godkänt då fotbollsexperterna har tippat oss på 12:e plats inför säsongen. Allt kan hända i fotboll.

 

Hur ser ni på kommunens agerande angående betalningsplanen, och varför upplever ni att dialogen har brustit?
Vi hade en jättegod dialog som resulterade i ett förslag till en avbetalningsplan i maj förra året, men kommunen har aldrig hört av sig för att underteckna den. Vi har jagat dem på svar utan att lyckas. I mars i år meddelade de plötsligt att de avbryter dialogen om en avbetalningsplan och gav oss ultimatum att reglera hela skulden senast 30 juni i år. Vi får inte heller en vettig förklaring till varför de valt denna väg, inte heller vem som tagit beslutet och när.Vi blev såklart chockade och kan bara tolka detta som ett sätt att pressa oss till att lägga ner klubben. Kommunen är mycket väl medvetna om vår ekonomiska situation och de vet att de försätter oss i en omöjlig sits med detta krav. Vi förstår inte varför de kommit till denna slutsats men det kan mycket möjligt vara som så att moderaterna, som nytt parti i den politiska majoriteten, har påverkat kursriktningen. Men som sagt, vi får inget tydligt svar.

 

Vad skulle konsekvenserna bli för Assyriska FF om betalningsplanen inte återinförs och skulden går till inkasso?
Ännu sämre ekonomiska förutsättningar då det tillkommer höga räntor och inkassokostnader på en redan stor skuldsumma – vilket gör att vi inte kommer att klara årets budget och således riskera hela vår elitlicens vilket kan betyda att vi degraderas till lägre divisioner. På senare år har detta drabbat bland annat Syrianska och Dalkurd, så det är en hög sannolikhet att en sån verklighet även väntar oss. Då spelar det inte längre någon roll om vi skulle vinna serien eller inte.

 

Hur ser du på den roll som Assyriska FF och liknande föreningar har i samhället, och hur kan kommunen stödja dem utan att kompromissa med ekonomiskt ansvarstagande?
Föreningslivet är otroligt viktigt för samhället, det är en stark förutsättning för ett blomstrande Södertälje. Otaliga forskningsrapporter visar att föreningslivet sparar stora pengar för kommuner när de ger ungdomar meningsfulla sysselsättningar och håller dem borta från gatorna. Med detta sagt betyder det inte att vi inte ska ta ekonomiskt ansvar, men en kommun ska alltid överväga värdet av en förenings existens mot den eventuella belastning som skulden utgör.Vi har aldrig flytt från vårt ekonomiska ansvar utan bett kommunen om rätt förutsättningar att göra rätt för oss. En kommuns uppgift bör vara att rädda en förening som de vet ger mycket mer tillbaka till samhället än skulden som den har, speciellt när det finns en god dialog. Framför allt bör en kommun undvika att sälja ut sina föreningar till inkassobolag – det är inte värdigt en kommun som samtidigt gör stora vinster.Assyriska FF har gjort otroligt mycket för Södertälje och vi begär inget omöjligt, en realistisk avbetalningsplan så vi kan ta vårt ekonomiska ansvar.

 

Hur svarar du på Alexander Rosenbergs påståenden i TelgeNytt om att Assyriska FF har haft ekonomiska problem under en längre tid och att kommunen agerar med giltiga skäl?
Rosenberg är ny i den politiska majoriteten och har varit utanför vår goda dialog de senaste två åren. Det är naturligt att han saknar underbyggda argument, men jag hade då som politiker inte uttalat mig. Det stämmer att vi har haft ekonomiska problem under en längre tid men jag kan enbart uttala mig om min mandatperiod och här kan jag säga att kommunen inte har några giltiga skäl alls. De har tvärtom svikit sina egna ord och löften till oss utan att ens behöva förklara varför. När vi ställer frågan skyller tjänstemännen på politikerna och politikerna på tjänstemännen – jag har dokumentation på allt detta så jag vet vad jag pratar om.

 

Ser du fortfarande möjligheter till dialog och samarbete mellan klubben och kommunen för att hitta lösningar på de ekonomiska utmaningarna? I så fall, vilka åtgärder eller förändringar ser du som nödvändiga för att återupprätta förtroendet och samarbetet?
Vi kan alltid hoppas på att dialogen tas upp igen och blir bättre, det skulle Södertälje som stad tjäna på. Men det hänger på kommunen, inte på oss som klubb. Om de rannsakar hela vår dialog och vår relation bör det vara enkelt för dem att återgå till kommunens egna förslag till avbetalningsplan. Men jag ser inte hur de kan komma att ändra sig, de har varit tydliga att de vill skicka oss till inkasso.

 

Slutligen, vad är klubbens Plan B om en ekonomisk överenskommelse inte nås med Södertälje kommun?
Hamnar vi på inkasso är vår relation med kommunen borta för alltid och våra chanser att rädda klubben ligger i våra medlemmars och supportrars händer. Som styrelse känns det svårt att i dessa ekonomiskt hårda tider be våra supportrar om hjälp, speciellt när kommunen mycket enkelt och utan att ta skada skulle kunna hjälpa oss.Men att hamna på inkasso kommer med all sannolikhet öka årets kostnader där vi redan nu jobbar hårt för att få ihop det. Detta betyder i sin tur att vi kommer att riskera vår elitlicens och riskerar därmed att degraderas. Då tappar vi ännu mer ekonomi och då kan ni ju själva gissa vart vi hamnar.

 

Varför är det så viktigt att Assyriska FF lever vidare?
Assyriska FF har alltid varit en motor för assyrisk identitet och spridit namnet över hela världen genom dess framgångar. Alla vet vad som hände när vi spelade i Allsvenskan 2005 och hela världen besökte Södertälje för att lära sig mer om laget och vår folkgrupp. Alla minns vilken debatt som uppstod i samband med vår manifestation för folkmordet i samband med första allsvenska hemmamatchen på Bårsta IP, en debatt som till slut ledde till ett riksdagserkännande av Seyfo. Assyriska FF är mycket mer än bara fotboll och ju mer framgångsrika vi är desto högre röst har vårt folks frågor, som sagt vi spelar alltid för mer än tre poäng – vi spelar för vårt folks existens.

 

Hur kan folket hjälpa till?
Oj, vi skulle var otroligt tacksamma om folket kunde hjälpa oss under vårt jubileumsår. Det finns många vägar att hjälpa till både moraliskt och ekonomiskt. Moraliskt behöver vi hjälp med vår ideella verksamhet kring våra matcher, vår redaktion och våra ungdomslag.Ekonomiskt kan man hjälpa genom att bli Club 1974 medlem, donera, sponsra eller köpa vår vackra jubileumströja. Det räcker med att besöka vår hemsida assyriska.se och följa länkarna.

Assyriskas Jubileumtröja med Naum Faiqs dikt ”Ettcir Bar Othur” – ”Vakna son av Assyrien”. Foto taget av Caroliné Envia Khamo