4 minuter. Så lång tid tog det för matchvinnaren Xhevdet Lumnica och Assyriska FF att bevisa vilket lag som är stadens bästa i söndagens Södertäljederby mot Syrianska FC.

Orosmolnen innan matchen mellan för dagen hemmalaget Syrianska FC och gästande Assyriska FF var många. Statistiken talade emot en vinst för AFF. Arbetsbiet Stefan Batan saknades i truppen på grund av skada. I matchkalkylen räknades också in en viss formsvacka den senaste tiden för AFF och ett nyligen genomfört tränarbyte.

Något publikrekord var det inte och den förut så medialt uppmärksammade rivaliteten mellan lagens fans märktes knappt av. På planen var situationen annorlunda. Inte minst antalet gula kort som spelarna drog på sig vittnar om de heta känslorna lagen emellan. Stundtals utvecklades rena brottningsmatcher på planen.

Med den nya tränaren Conny Karlsson gick Assyriska tillbaka till 4-4-2 uppställningen. Något som lovade ett mer offensivt Assyriska, spelstilen var dock densamma. Redan från första stund höll matchen ett mycket högt tempo och publiken fick se ett stabilt rödvitt lag producera fotbollsglädje på toppnivå. Lagen hade för övrigt helt olika spelstil. Medan Syrianska ofta breddade sitt spel koncentrerade sig Assyriska på att spela en snabbare och rakare fotboll med fokus på djupledsbollar.

Matchen var bara i sin linda när Xhevdet Lumnica väggspelar, tränger sig igenom och springer förbi Syrianskas backlinje och petar in vad som kom att bli kvällen enda mål. Därefter öste målchanserna på från båda lagen. Omåttligt populäre AFF-lagkaptenen Göran Marklund drog i det läget en särskild lans för laget och visade med ett par sylvassa målchanser var skåpet ska stå. När Xhevdet i 37:e minuten får ett friläge står hela arenan stilla. Han lyckas dock inte utnyttja friläget optimalt utan det hela slutar i en räddning av Syrianskas målvakt Frealdsson. Andra halvlek bjöd inledningsvis på ett något lägre tempo som snart skruvades upp. Under slutminuterna haglar kvitteringsförsöken, alla lika lönlösa. Syrianskas spelare såg ovanligt tafatta ut i målområdet och schabblade bort den ena farliga målchansen efter den andra.

Assyriska spelade genomgående mycket bra fotboll och lagets spelare visade som helhet en enorm hunger och vilja att vinna. Det ska här nämnas att Assyriskas målvakt Berglund gjorde något av en bragdmatch. Den sista kvarten stod han för flera avgörande räddningar. Bland annat täckte han upp bra när gamla AFF-anfallaren men numera i rödgul tröja, Christos Christoforidis fick ett jätteläge i straffområdet. Få gånger har en person gjort så mycket för ett lag.

När slutsignalen ljöd och domaren därmed fastställt resultatet 0-1 till AFF hittade Assyriskaspelarna snabbt till sin publik och euforin visste inga gränser på Assyriskas läktare på Södertälje Fotbollsarena, för gemene man känt som Jallavallen. I ett enormt lyckorus firade spelare och publik tillsammans denna efterlängtade derbyseger.

Zelge Fans drog snabbt ihop sitt manskap och samlade också övriga i publiken till en marscherade mot Assyriska föreningen i Södertäljes lokaler där Södertäljeföreningen ordnade med en spontan segerfest. Feststämningen var på topp i den smockfulla lokalen och jublet dånade när Assyriskas spelare kom in i lokalen.

En ödmjuk Conny Karlsson tackade för hyllningarna men hänvisade dessa till spelarna som han menade gjort grovjobbet. Fotbollsföreningens ordförande Nail Yoken passade på att tacka lagets tolfte spelare, publiken i allmänhet och Zelge Fans i synnerhet för allt stöd laget fått.  

Den skönsjungande Alexandra Moussa, ingen mindre än AFF-slitvargen Eddie Moussas syster, Assyriskafavoriten Addo Rhawi och Zelges trumbatteri stod för musikunderhållningen hela kvällen. De som var kvar på segerfesten runt midnatt kunde också höra en av Assyriskaspelarna framföra klassikern Hano qritho från scen till publikens stora jubel.     

Den 27 september 2009 var dagen då Assyriska FF tillsammans med publiken visade att storebror är störst! Och bäst i Södertälje!

Benny Hana