Historiska scener utspelade sig i Kamishli när assyrier sparkade ut dawronoye och YPG från ockuperade skolor

Ett tusental assyrier gick ut på gatorna i centrala Kamishli under tisdagen och återtog skolbyggnader som dawronoye och den kurdiska ockupationsmilisen hade tagit över med vapenmakt och stängt tidigare samma dag. 

”Vi förblir assyrier och på denna mark ska vi dö” skanderade ungdomar i en av flera videoklipp som delats på sociala medier från demonstrationen i Kamishli. Folkmassan konfronterade beväpnade dawronoye som började skjuta i luften för att skrämma människorna men ingen lät sig skrämmas. Istället var det dawronoye som kördes bort från skolorna under förödmjukande former i vad som är en historisk vändpunkt. Medlemmarna i dawronoye hann inte ens få med sig sin patrullbil när de flydde scenen. En demonstrant ställde sig triumferande på taket till bilen och gjorde segertecken. 

För första gången sedan den kurd-kontrollerade sekten dawronoye kom till för tre decennier sedan har assyrier rest sig mot vad många anser är förrädare. Under onsdagen cirkulerade meddelanden på sociala medier om en protest utanför Suroyo-TV i Södertälje, som är dawronoye-sektens propaganda-organ. 

Det som utspelade sig i Kamishli är symboliskt viktigt och sänder signaler till den kurdiska ockupationen att de assyriska skolorna är inget som de kan styra över.

Händelsen har även ännu tydligare utkristalliserat och avslöjat dawronoye som marionetter i händerna på den syriska grenen av terroristorganisationen PKK. 

Frågan är nu inte längre om dawronoye-sekten kommer att dö ut, utan snarare när. Flera assyriska personligheter har efter händelsen fördömt dawronoye som förrädare. Biskop Abdulahad Shabo i Sverige kallade agerandet som ”högfärrederi” i en intervju med Assyria TV. I ett öppet debattprogram under gårdagen gick även debattören Ibrahim Steven till hård attack mot dawronoye och uppmanade alla assyrier att ta avstånd från gruppen och kalla dem vid sitt rätta namn – ”förrädare”. Debattörerna riktade även kritik mot assyrisk-ortodoxa patriarken Aphrem Karim för hans samröre med dawronoye och för att han ännu inte fördömt eller uttalat sig om vad som hänt med skolorna som rent formellt ägs och drivs av den assyrisk-ortodoxa kyrkan.

Oavsett stödet från PKK är dawronoye till syvende och sist beroende av stöd från assyrier för att kunna fortsätta sin verksamhet. Det är detta stöd som nu minskar i rasande takt och som dömmer dawronoye-rörelsen till döden.