Den assyriske sångarikonen Habib Mousa är en av artisterna som uppträder på en Sverigeturné kallad Best of Sweden.

I turnén medverkar artister som är stora i sina hemländer, men okända i sitt nya hemland Sverige. Det rör sig om fem olika artister, av vilka en är Habib Mousa. Han är definitivt stor bland assyrier i sitt nya hemland, men inte bland svenskar i allmänhet. Best of Sweden försöker ändra på detta. Förhoppningen är att inte bara gamla fans ska komma utan också Sverigefödda som är nyfikna på sina nya landsmäns sångskatt.

De övriga artisterna är kurden Naser Razazzi, Osman Abdulrahim från Eritrea, Ramy Essam från Egypten och Safoura Safavi från Iran. Habib Mousa är född i Syrien och slog igenom med sin första inspelning år 1968. Följande år flyttade han till Libanon och år 1977 till Sverige. Här har han uppträtt på otaliga fester och etablerat sig som en legend och en ikon inom assyrisk musik.

Den första Best of Sweden-konserten äger rum onsdagen den 8 april på Stockholms Stadsteater. Innan konserten uppträder den assyriska sångaren Faia Younan och cellisten George Hayrabedian. Faia Younan och hennes syster Rihan från Södertälje lade i oktober 2014 ut videoklippet ”To our countries” på Youtube. Det fick enorm uppmärksamhet och har spelats upp nästan två miljoner gånger. Innan Best of Sweden-konserten sjunger Faia Younan och berättar om det berömda videoklippet.

Efter Stockholmskonserten fortsätter Best of Sweden-artisterna på en liten Sverigeturné. Det blir konserter den 9 april i Uppsala (Uppsala Konsert & Kongress), den 10 april i Vara (utsålt), den 11 april i Göteborg (Stora Teatern) och den 12 april i Jönköping (Kulturhuset Spira).

Konstnärlig ledare för projektet och kapellmästare är Andreas Unge medan Alexandra Pascalidou fungerar som konferencier. Biljetter kan köpas från de lokala spelplatserna, för Stockholmskonsertens del alltså från Stadsteatern. Mer om turnén kan man läsa på dess sida på Facebook.