Kampen om en assyrisk frizon i Irak krävde under onsdagen sitt första liv. Isho Majid Hadaya, ledare för The Independent Syriac Assembly, sköts till döds i sin bil, på väg hem från partihögkvarteret.

Hadaya mördades i förrgår natt i staden Baghdeda, som ligger i Ninive slätten i Irak. Okända och beväpnade män attackerade och sköt ihjäl Hadaya när han lämnade sitt partis högkvarter.

Hadaya är grundaren för det politiska partiet ”The Independent Syriac Assembly”, som på sistone har förklarat sitt stöd för att vårt folk ska få självstyre i Ninive slätten. I ett brev till det irakiska parlamentet daterat den 31 oktober 2006, krävde partiet att assyrier/syrianer/kaldéer bör får rätten till självstyre i Ninive slätten.

Mordet anses vara en direkt följd av kravet på självstyre. Ingen har gripits för dådet, som säkert kommer att bli ett av många olösta fall som makthavarna inte kommer att lägga stor vikt på för att utreda.

Hur många liv till skall spillas för att FN och världsopinionen skall vidta nödvändiga åtgärder för att rädda den assyriska ursprungsbefolkningen från utrotning?