Den kurdiska YPG milisen i Syrien har ockuperat den assyriska skolan i staden Al Hassakeh och gjort den till sin bas. Nu riskerar hundratals elever missa terminsstarten.

Nyheten om ockupationen av skolan bekräftas av prästen Gabriel Khacho, som är ansvarig för skolan då den drivs i assyrisk-ortodoxa kyrkans regi.

– De verkar inte vilja lämna den. Vi har pratat med dem flera gånger och varje gång säger de ”vi ska se”. Skolterminen börjar snart och vi behöver göra i ordning skolan om eleverna inte ska bli utan undervisning, säger han i en telefonintervju till Assyria TV som Hujådå har fått förhandslyssna på.

Amal, som skolan heter, är en grundskola med cirka 900 elever och ligger centralt i staden Al Hassakeh som var under attack från islamiska staten nyligen. YPG-milisen tog över skolan för cirka 20 dagar sedan.

– Skolan ligger i stadskärnan och IS är mycket långt borta härifrån och det finns inga strider i staden, dessutom har YPG flera andra byggnader de tagit över. Vi förstår inte varför de inte lämnar tillbaka skolan, berättar prästen.

Även den syriska regimens soldater hade installerat sig i skolan under striderna mot IS, men de betedde sig bättre än YPG menar prästen.

– De frågade oss om tillstånd först och lämnade skolan efter en kort stund. YPG har varken bett om tillstånd eller visat respekt för vår önskan att de ska lämna. Dessutom har de ljugit för myndigheterna om att vi skulle ha gett dem tillstånd att stanna i skolan, kommenterar prästen Gabriel Khacho.

Intervjun med Gabriel Khacho finns här.