Fyra assyriska män var under flera dagar kidnappade av kurdiska YPG-gerillan i syriska Assyrien. Det är den senaste händelsen i ett mönster av förtryck och påtryckningar mot de kvarvarande assyrierna.

I Sverige har bland annat vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt hyllat kurdiska YPG i Syrien. Den kurdiska gruppen har lyckats övertyga en del i väst om att man respekterar samtliga grupper och är en garant för bland annat assyriernas säkerhet. Verkligheten är dock en annan med ett tydligt mönster av hot, våld, riktade avrättningar och andra former av förtyck som drabbar assyrierna.

Den senaste händelsen inträffade i staden Qamishli i nordöstra Syrien. Onsdagen den 20 april stoppade YPG-milisen en bil tillhörande den assyriska styrkan GPF som var på väg att eskortera hem civila assyrier från flygplatsen strax utanför staden. De tre assyriska männen (Jack Gawrieh, Rabi Khalaf och Rafi Mardian) avväpnades och fördes bort med bilen de åkte i. Trots intensiva kontakter med YPG företrädare förnekade dessa kännedom om personerna som kidnappades.

Detta hände strax innan kurdiska YPG och regimens styrkor drabbade samman i området i strider som varade tre dagar och ledde till flera döda. Under stridigheterna blev en av männen från GPF, Aho Sawme, tvungen att ta skydd i en byggnad som kontrolleras av styrkan tillhörande Dawronoye-sekten. Dawronoye-männen valde att överlämna Aho Sawme till kurdiska YPG. Antalet kidnappade assyrier ökade därmed till fyra unga män.

De fyra assyrierna släpptes den 26 april. Dawronoye-sekten skötte frisläppandet och framställde det i sin tv-kanal Suroyo TV som en stor seger. Agerandet har dock genomskådats av många assyrier genom avslöjande intervjuer på Assyria-TV.

– Det här är ett utmärkt exempel på den smutsiga propaganda som Dawronoye genomför i tätt samarbete med kurdiska YPG. De hjälper YPG att gripa en assyrier och sen framställer de sig själva som befriare. De försöker dupera assyrierna men tack och lov har alltfler fått upp ögonen och tar aktivt avstånd från denna marionettgrupp, säger Tony Meshko, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet som själv besökte området tidigare i år.

Agerandet spär på föraktet för Dawronoye vars stöd bland assyrier i väst och i Assyrien är minimal efter en rad avslöjanden. Gruppen används av kurdiska rörelser som YPG för att hålla assyrierna politiskt och militärt delade, en traditionell form av söndra och härska strategi.

Under striderna med regimens styrkor som varade i tre dagar intog kurdiska YPG medvetet positioner i civila assyriska områden i Qamishli för att beskjuta regimens styrkor. Även den taktiken syftar till att göra livet outhärdligt för assyrierna genom att göra deras områden till måltavlor för regimens svarseld. Det är en form av indirekt etnisk rensning som även används av terrorstämplade PKK i Norra Irak för att göra assyriska byar till måltavlor för turkiska flygbombningar.