Precis som assyrier och armenier drabbades de pontiska grekerna av det osmanska folkmordet mot kristna minoriteter under första världskriget. Strax innan påsk anordnade pontierna en tillställning med anledning av erkännandet av folkmordet.

I den pontiska föreningen Evxinos pontos lokaler i Rinkeby blandades under kvällen den 26 mars tal, folkdans och hedersprisutdelning. Representanter från de pontiska riksförbunden i Europa var på plats, liksom den statliga grekiska televisionen som bevakade tillställningen.

Föreningens ordförande Kostantinos Fraggidis tackade i sitt öppningsanförande särskilt Assyriska riksförbundet och armeniska motsvarigheten för samarbetet mellan pontiska greker, assyrier och armenier i Sverige.

ARS-representanten Sait Yildiz tackade alla riksdagsledamöter som kämpat och röstat för det historiska erkännandet, inte minst Murad Artin som lade den första folkmordsmotionen i Riksdagen och Margareta Viklund som stod upp, och emot sitt parti, för ett erkännande i Riksdagen redan år 2002.

Utöver detta så delade föreningen Evxinos pontos också ut hedersmedlemskap som ett uttryck för sin tacksamhet till personer som varit engagerade i folkmordsfrågan. 

[FOTNOT: Lördagen den 24 april med start kl. 16:00 anordnas på Sergels torg i Stockholm en manifestation till minnet av Folkmordet. Alla är välkomna att delta.]