Den våldtäktsanklagade dawronoye-ledaren Tuma Celik riskerar ett långt fängelsestraff efter att hans parlamentariska immunitet har dragit tillbaka i Turkiet.

Tuma Celik, framträdande representant för den PKK-anknuta dawronoye-rörelsen sitter häktad i Turkiet i väntan på en rättegång där han står anklagad för att ha våldtagit en kvinna från det kurdiska HDP partiet. Tuma Celik var vald av samma parti till det turkiska parlamentet.

Om han fälls riskerar han ett långt fängelsestraff, en del bedömare tror att straffet kan bli uppemot tio år. I oktober i fjol hävde det turkiska parlamentet hans immunitet vilket gör det fritt fram för ett fängelsestraff.

En annan dawronoye-representant, Evgin Turker, som också efterfrågas av de turkiska myndigheterna för sin inblandning i våldtäkten lyckades fly landet innan han arresterades.

Fallet har blivit djupt besvärande för det kurdiska HDP partiet som till en början försökte tysta ner händelsen. Det har också inneburit ett stort bakslag för dawronoye-rörelsen i Turkiet som vars två ledare i landet nu befinner sig i häkte och på flykt undan rättvisan.

Dawronoye-rörelsen skapades på 1980 talet av PKK för att försäkra sig om en assyrisk lydgrupp som stödjer den kurdiska kampen. Gruppen hade länge tv-sändningar via PKK:s tv-kanaler innan de lanserade en egen kanal, Suroyo TV som ligger i Södertälje. Gruppen pekas ut i en rad övergrepp mot assyrier.