Den av Assyriska riksförbundet producerade dokumentärfilmen om det assyriska folkmordet har visats i flera länder. Och ännu fler är på gång.

Filmen Seyfo 1915. The Assyrian Genocide hade världspremiär i Södertälje i maj ifjol och har visats på flera orter i Sverige. Filmen har hela tiden varit tänkt att visas internationellt och så har det också blivit. Intresse har funnits och finns i flera länder.

Tysklandspremiär hade filmen i Wiesbaden i juli inför mer än 250 tittare. Filmens regissör Aziz Said bor i Berlin och har aktivt spridit filmen i Tyskland.

– Redan innan den officiella Tysklandspremiären visade jag filmen på den internationella folkmordskonferensen vid Freie Universität i Berlin i juni, berättar Said. Senare visades den på en annan konferens vid universitetet i Paderborn. Jag har också visat den på två gymnasier i Berlin. Efter visningen satt jag och diskuterade med 150-200 elever som hade sett filmen och hade frågor kring ämnet.

Den mest spännande visningen har regissören haft i en turkisk förening i Berlin. Den ledde till en mycket het diskussion. Filmen har visats på många orter i Tyskland och också i Wien. När den visades i Augsburg kom över 200 tittare. En av dem, 18-årige Gabriel, sade till Augsburger Allgemeine att det var som om han hade sett sin egen familjehistoria. ”Förhoppningsvis hjälper filmen oss att våra erfarenheter äntligen och överallt erkänns.”

Filmen gjordes från början i två versioner: med svensk och med tysk textning. Nu finns den också med engelsk, arabisk och fransk text. Den arabiska versionen har visats i Beirut. Nu eftersträvas också en version med turkisk textning.

Aziz Said är nöjd med det mottagandet filmen har fått.

– Resonansen är stor och överallt har publiken tagit emot filmen med begeistring. Härnäst blir det visningar i Köln och Bryssel. Därefter står Australien och USA på tur.