Stefan Löfven bryter löfte om regeringserkännande av Seyfo

Socialdemokraternas kongress som hölls i Göteborg 8-9 april har sagt nej till att partiet ska arbeta för att göra riksdagens erkännande av assyriska folkmordet till en del av regeringens utrikespolitik. Det är partiets styrelse som sagt nej till förslaget som lagts fram av Socialdemokraterna i Södertälje.

Värt att notera är att två personer i partiets styrelse, Ilhan Debasso och Yilmaz Kerimo har assyrisk bakgrund och är barnbarns barn till överlevare från folkmordet. Ibrahim Baylan, socialdemokrat och minister i nuvarande regering är en annan person inom S med assyrisk bakgrund och också ättling till överlevare från Seyfo.

Riksdagen erkände folkmordet med en rösts marginal i mars 2010 då socialdemokraterna som var i opposition röstade för erkännandet. Inför valet 2014 intervjuades Stefan Löfven av Assyria-TV och sade då inför kameran att ”Jag utgår från att en socialdemokratisk regering kommer att erkänna folkmordet”.

Nyheten om S-kongressens beslut gav upphov till ilskna reaktioner på sociala medier där det hela beskrevs som ett svek mot den svensk-assyriska gruppen.

Till SVT Södertälje kommenterar Kenneth G Forslund (S) ordförande i utrikesutskottet och suppleant i partistyrelsen att det är en fråga för domstol, underförstått att det inte kan vara fråga för utrikespolitik. Liknande argument har alltid förts fram av de som inte vill ta tag i den politiskt känsliga frågan.

Turkiet fortsätter att konsekvent förneka folkmorden mot assyrier, armenier och greker under 1915 och beskriver dem istället som ”tragiska händelser”.