Söndagen den 30 september kidnappades den assyriska journalisten och debattören Souleman Yusph av dawronoyes milis MFS, anhängare till det självutnämnda kurdiska styret, som kontrolleras av PYD/YPG i staden Zalin. Knappt en vecka senare, den 4 oktober, har Souleman blivit frisläppt. Detaljer kring hans kidnappning, vad han utsatts för och vart han förts är ännu oklara men detaljer som dessa och många fler lär snart komma ut till allmänhetens kännedom.

Souleman är känd som en frispråkig debattör bland assyrier världen över och hans fördömanden om de aktioner som genomförts mot assyriska skolor i assyriska Syrien lär ha förargat aktörerna bakom denna handling till en sådan grad att frihetsberövade honom.

Assyriska Riksförbundet har i ett tidigare inlägg https://huyada.com/ars-fordomer-kidnappningen-av-souleman-yusph/ fördömt kidnappningen av Souleman Yusph och gläds nu över nyheten om hans frisläppningen. Påtryckningarna från bland annat ARS, men även många andra organisationer och privatpersoner, lär ha spelat en stor roll i påskyndandet av hans frisläppning. ”Vår ståndpunkt kvarstår i att alla folk bör få göra sin demokratiska röst hörd och vi står starkt emot de odemokratiska metoder som används för att skrämma assyrier och andra minoriteter som kämpar för mänskliga rättigheter.”