Kriget i Syrien pågår för fullt och dödstalen stiger. Den nordöstra delen av landet har hittills varit förskonad mot kriget men läget för assyrierna och övriga kristna i landet kan förändras snabbt. Hujådå har ställt frågor till Ibrahim Afram, från Assyriens befrielseparti som själv ursprungligen kommer från Syrien.

– Frågan blir alltmer internationell. Läget i Syrien har utvecklats till ett proxykrig där olika externa aktörer krigar mot varandra, främst sunni-muslimska stater mot Iran. Detta öppnar för olika scenarier för hur det hela kan komma att sluta. Tyvärr ser det mörkt ut, det finns stora risker för ett etniskt krig och ett större blodbad än det vi ser i dagsläget.

Tror du fortfarande att regimen faller?

– Om den internationella pressen på regimen fortsätter så är det troligt att den faller, men det kan ta tid.

Det finns rapporter om kurdiska grupper i nordöstra delen av landet som har satt upp vägspärrar och höjt den kurdiska flaggan istället för den syriska, vad vet du om det?

– Regimen har överlämnat dessa områden medvetet till PKK-anslutna kurdiska organisationer. Det är ett sätt för regimen att hämnas mot Turkiet som stödjer den syriska oppositionen och samtidigt skapa framtida huvudvärk för den sunni-arabiska majoriteten i landet som nu ställt sig mot regimen.

Vad har de assyriska grupperna gjort hittills?

De kristna i Qamishlo och Hassake har tillsatt en styrelse och stoppat att kurdiska flaggor sätts upp i dessa städer. Denna styrelse har kommit till via kyrkorna och i den ingår alla kristna fraktioner såsom armenier och andra.
De assyriska organisationerna har inte lyckats enas hittills men vi försöker skapa en enad assyrisk plattform som ska bestå av våra politiska och civila institutioner för att kunna tillvarata assyriska intressen i Syrien.

Varför ingen plattform tidigare?

– Vi har haft möten sen upprorets början, men det är först nu grupperna börjar närma sig varandra. Man kan säga att det är verkligheten på marken som bevisat för alla parter att det är nu eller aldrig.

Har det skett attacker mot assyrier, är vi på väg mot en liknande situation som i Irak efter Saddams fall?

– Kristna i Homs har blivit mördade, det finns hela familjer som har mördats. I militären har 3-4 assyrier dödats och det har skett en del i nordöstra delen av landet.

Hur spår du utvecklingen den närmaste tiden?

– Jag hoppas att kriget stoppas så snart som möjligt. Jag tror att regimen kommer att implodera och likaså armén.