Konferens, utställning och skolmaterial – men inget regeringserkännande av assyriska folkmordet var utrikesministerns besked under besöket i Södertälje.

Det sedan tidigare aviserade besöket till Södertälje av utrikesminister Margot Wallström (S) ägde rum under tisdagen i Stadshuset. Representanter för diverse föreningar valde att närvara under det stängda mötet med Wallström. Assyriska riksförbundet valde dock att inte delta.

– Vi fick inbjudan först dagen innan. Inbjudan var endast muntlig och utan någon information om upplägg eller syfte med mötet, kommenterade Tony Meshko, ordförande för Assyriska riksförbundet i ett uttalande till media, och tillade:
– Vi upplevde inte att det finns förutsättningar för en givande dialog när det är på det här sättet, det känns mer som att man ville ha oss där som rekvisita för att försöka gjuta olja på vågorna och inte som en sakkunnig samtalspart.

Personer som närvarade och som Hujådå har talat med vittnar om ett cirkusartat och kaotiskt möte utan struktur. Till skillnad mot ett liknande tidigare besök Margot Wallström gjorde till Södertälje i egenskap av utrikesminister fanns nu helt nya föreningar och organisationer på inbjudningslistan. De flesta organisationerna som bjöds in till mötet har till skillnad mot Assyriska riksförbundet aldrig synts i debatten om Seyfo och saknar sakkunskap.

Utrikesministern hade inget nytt besked att komma med när det gäller ett regeringserkännande av folkmordet. Istället bekräftade hon att regeringen inte tänker ratificera riksdagens erkännande från 2010.

Som plåster på såren presenterade hon muntliga och vaga löften om att ämnet ska in i skolböckerna, att Forum för Levande Historia ska få i uppdrag att anordna en vandringsutställning och att regeringen nästa år vill anordna en internationell konferens om tolkningen av FN:s folkmordskonvention.

Hela presskonferensen med utrikesministern går att se på Assyria-TV.