Pandemin tvingar sveriges assyrisk-ortodoxa kyrkor att anpassa påskfirandet.

Påsken är en av de viktigaste högtiderna inom assyrisk kristendom. För andra året i rad tvingas dock de assyrisk-ortodoxa kyrkobesökarna till restriktioner med anledning av corona-pandemin.

Kyrkorna försöker anpassa ceremonierna på olika sätt. I kyrkan S:t George i Norsborg kommer besökarna att behöva anpassa sig under långfredagens ceremoni, meddelar kyrkans ledning:

”Ni kommer att få parkera i kyrkans parkering och slussas in max 8 personer i taget från kyrkans sidodörr (mot parkeringen) för att sedan passera under kistan som kommer ställas upp vid kyrkans entrédörr. För att kvällen ska flyta på så får ingen folksamling ske varken inne i kyrkan eller utanför kyrkan. Vi ber er därför att snabbt avlägsna er så att andra får möjlighet till att besöka kyrkan.”

Anpassningarna ser lite olika från kyrka till kyrka. I den assyrisk-ortodoxa församlingen S:t Gabriel i Göteborg meddelar ledningen att inga besökare kommer att tillåtas: ”Tyvärr kommer inga besökare att kunna delta på gudstjänsterna men dessa kommer att livesändas via Facebook”.

Kritiken mot att endast åtta personer tillåts samlas i kyrkor är hård. Många menar att det är ologiskt att begränsningen gäller för kyrkor men inte för exempelvis gym. Biskopen Benjamin Atas har i en debattartikel i Aftonbladet undertecknat av Sveriges Kristna Råd argumenterat för ändrade regler för kyrkor under påsken.

Den assyrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige består av två stift med totalt 54 församlingar. Kyrkans överhuvud är patriark Aphrem II.